Търсене

Начало Крими Двама от случая за милиони в Ясеновец остават в ареста
Двама от случая за милиони в Ясеновец остават в ареста
09 August 2019

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи вчера Окръжният съд в Разград на двама от четиримата арестувани в Ясеновец този вторник.

Това стана по настояване на Окръжната прокуратура, която внесе искане на 41-годишния Сезгин Шакир и 38-годишната му жена Сюзан Сали да бъдат взети най-тежките мерки за процесуална принуда.

09_08_2019_miarka_1.jpg09_08_2019_miarka_2.jpg

С постановления от 6 август двамата са били привлечени като обвиняеми за пране на пари, извършено в условията на продължавано престъпление и със средства придобити от укриване и неплащане на данъчни задължения.

Според прокуратурата, перманентно безработният Сезгин, въпреки липсата на доходи успял да си купи от Германия „Мерцедес“ за 18 250 лева, имот в Ясеновец за 127 500 лева и апартамент в кооперация в Разград за 102 000 лева.

Нещо повече, именно зад картина на стената в неговата спалня служители на ТЗ „Борба с организираната престъпност“ открили тайника с минимум 400 000 евро, 150 000 лева и 2 кг златни накити. Окръжният прокурор Тихомир Тодоров обърна внимание, че все още не може да е прецизен по отношение на цифрите, тъй като и към момента продължавало „изброяването на нескончаемите пари“. Самият факт обаче, че са укрити в тайник и обвиняемият е избягвал банките, говорело, че целта е била финансовите средства да останат в сивия сектор и да не бъдат намерени.

Имуществото и средствата, които Сезгин е придобил и държал в дома си, са в особено големи размери, като случаят е особено тежък.

Сходно е обвинението и срещу Сюзан. Според справки на прокуратурата, 38-годишната жена на обвиняемия нямала „не ден, а и една секунда работа“, за да има легален доход. В същото време си закупила в Разград апартамент от близо 100 кв.м в Разград на стойност 96 000 лева и търговско помещение за 15 300 лева. Преди по-малко от месец пък се сдобила с „БМВ“, което купила от Германия за 15 200 лева. Огромните парични суми и злато в дома им държала в съучастие със Сезгин.

Заради това, че законът предвижда тежко наказание по така повдигнатите обвинения - лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация, съществува реална опасност обвиняемите да се укрият, посочи в пледоариите си окръжният прокурор. Категоричен бе и че събраните до момента доказателства са достатъчно, за да се направи обосновано предположение, че именно те са извършители на деянието, в което са обвинени. Тодоров обърна внимание, че Сезгин вече е осъждан за данъчно престъпление. Припомни и че само за последните пет години Окръжният съд в Разград е разгледал 70 дела срещу хора от Ясеновец, нарушили данъчното законодателство, като голяма част от постановените присъди вече са окончателно потвърдени.

Уточнението прокурорът направи в отговор на претенциите на защитата на Сезгин и Сюзан, че няма доказателства, че откритите пари и злато са свързани именно с тях двамата, както и че са придобити по престъпен начин.

В залата стана ясно, че при разпитите Сюзан е твърдяла, че намерените в касата пари са на брат ѝ, който ѝ ги дал на съхранение. Той се върнал от чужбина за сватбата на сина им, в случая негов племенник, и парите били именно за хубавия повод, който трябвало да се състои на 17 и 18 август.

След като изслуша страните, председателят на Окръжния съд в Разград Лазар Мичев прецени, че са налице достатъчно основания и двамата да бъдат задържани за постоянно.

Припомни, че обвиняемите не са длъжни да говорят истината и това, че парите са били у тях на съхранение би могло да е защитна теза. Според съда обаче, във всички случаи това е необяснимо висок размер на средства, дори и да се касае за сватбата на сина им.

След близо два часа и половина заседания, на Сезгин и Сюзан бяха наложени постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“, които те могат и ще обжалват в Апелативен съд-Варна.

По-късно вчера от Апелативна прокуратура съобщиха, че бащата на Сезгин - 62-годишният Шакир ще остане в ареста до събота, когато изтича 72-часовото му задържане.

На обвиняемите е наложена забрана да напускат страната, а за образуваното досъдебно производство за пране на пари вече е уведомена Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Действията по разследването продължават.

Семейството от Ясеновец бе разкрито след сигнал и операция, проведена рано сутринта във вторник под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград от служители на ГД БОП и ОД на МВР.

Мила КЮЛЮМОВА