Търсене

Начало Новини Набират доброволци за кампанията „Да изчистим България заедно“
Набират доброволци за кампанията „Да изчистим България заедно“
09 August 2019

Започна набиране на доброволци за тазгодишната кампания на bTV Media Group Да изчистим България заедно!“ в Разградска област.

Деветото издание на инициативата е насрочено за 14 септември, а този път в нея ще има и нов елемент. Участниците ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да облагородят средата като стегнат стари детски площадки, освежат градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и други подобни.

09_08_2019_kampaniq.jpg

Добрана новина е, че тази година кампанията ще има свой регионален представител тук, който ще координира работата – това е разградчанката Никол Ганева, която е студентка в София.

В началото на тази седмица младата дама съобщи в социалната мрежа, че от 5 август до 14 септември ще провежда кампания за набиране на доброволци и набелязване на точки за действие.

„Вярвам, че с вашата помощ, активност и прозорливост ще направим нашето малко градче едно по-добро и красиво място за живеене. Като едно добро начало, имам нужда от вашите предложения за места, които силно се нуждаят от почистване, лакиране, обновяване, залесяване и прочие.

Скоро ще бъде създадена и отделна група, където участие ще вземат хората, които силно желаят да се включат в каузата. Там ежедневно ще се публикува подробна информация за локациите, фирмите, участниците, материалите и т.н. Ще се създадат съответните доброволчески групи, а по-нататък ще направим и разпределение по съответните замърсени участъци.

Чувствайте се отворени към всякакъв контакт с мен по дадената тема. Приемам вашите предложения и на лични съобщения“, написа Никол в една от разградските фейсбук групи.

В сайта на екокампанията вече има публикувана информация по области на местата, предложени за почистване до момента. Локации няма единствено в община Завет, в община Исперих са посочени местността „Сборяново“, градският парк и стадионът, както и зелени площи около няколко улици.

От Самуилско в списъка има детски площадки в пет населени места, десет села и пет местности. За община Цар Калоян предложенията са за централните зони в града, в Езерче и Костанденец, отсечката за гробищата и две други улици. В Кубратско работа за доброволците ще има в училище „Христо Ботев“ и в градския парк „Омол“.

Локациите за община Разград засега не са много - Младежкият парк, вилна зона „Дянковски път“ и зоната за спорт и пикник на Пчелина.

От Лознишко са предложени една улица и стадионът в село Бели Лом, зелените площи около ЦДГ „Пролет“и ОУ „Иван Вазов в Ловско, паркът в общинския град и седем села.

Акцент в инициативата, насрочена за 14 септември, ще е Денят на голямото почистване.

Тогава България ще даде старт на второто издание на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. В глобалната кампания през 2018 г. се включиха стотици социално отговорни кампании от 159 държави и милиони хора от всички краища на планетата. И сега „Да изчистим България заедно” ще се проведе в подкрепа на най-мащабната гражданска инициатива World CleanUp Day. Миналата година от нашата страна имаше рекорден брой доброволци – над 409 000 души.

Екокампанията на bTV e най-големият доброволчески и обществен проект, реализиран у нас.

Едни от най-популярните лица в българския ефир, както и обичани актьори, спортисти, музикални изпълнители и хора на културата и изкуството са посланици на инициативата.

Ежегодно в нея се включват над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 265 общини, президентската институция и няколко министерства.

По данни на екоминистерството, от началото на „Да изчистим България заедно“ досега, участниците са успели да съберат 90 000 тона отпадъци и да премахнат над 13 700 сметища от лицето на България.

За повече информация може да посетите сайта на кампанията https://daizchistim.bg или да се свържете с Никол Ганева във фейсбук на www.facebook.com/Nicolle.Ganewa .


Мила КЮЛЮМОВА