Търсене

Начало Оживление Мюсюлманите в Лудогорието честват Курбан байрам
Мюсюлманите в Лудогорието честват Курбан байрам
09 August 2019

Курбан байрам е време за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение. Ние сме в десетте дни на месец Зулхидже. Това е време за покаяние, избягване на грехове, пълно въздържание от храна, повече четене на Корана. Дните започнаха на 2 август и ще продължат до 11-ти. В събота, 10 август, се правят погачи, халва, които се раздават за душите на починалите ни близки и приятели, познати, на всички хора. Денят е подобен на Задушница в християнската религия“.

09_08_2019_bairam.jpg

Това заяви районният мюфтия Мехмед Аля, по повод честването на свещения мюсюлмански празник. Той допълни, че първият ден на Курбан байрам ще бъде на 11 август, когато от 7 часа сутринта във всички джамии в Разградска област ще започне празничната Байрамска молитва, на която ще бъдат изпълнени специално подготвени за случая просветителски проповеди.

Във връзка с това, под ръководството на районния мюфтия вече са проведени работни срещи с имамите във всички общини в региона. Дадени са указания за почистване на дворовете на джамиите и техния интериор. „Облеклата на имамите също трябва да са изрядни, защото ако няма визия, няма и мисия“, подчерта Мехмед Аля.

Районният мюфтия акцентира върху това, че се случва част от мюсюлманите да прилагат принципа: ако комшията ми донесе курбанско месо, и аз съм длъжен да му дам такова, или ако комшия не ми е донесъл месо, и аз няма да му занеса.

Това не отговаря на ислямските принципи и ценности. Смисълът на този празник е да се раздава курбанско месо на тези, които са наистина нуждаещи – сираците, самотните и болните, многолюдните семейства, за да могат и тези хора да усетят празника“, каза още Мехмед Аля. Той уточни, че мюфтийството подпомага ежемесечно с по 60 лева 29 сирака в Разградска област – в община Исперих те са 7, в Разград – 10, в Цар Калоян – 3, в Кубрат – 1, в Самуил – 2, в Лозница – 4 и в Завет – 2. По време на празника те също ще получат курбанско месо.

Районният мюфтия съобщи , че към момента в региона са се записали 17 човека, които са пожелали да участват благотворително в кампанията за закупуване на жертвени кочове, чиято единична цена е 270 лева.


Димитър КИРИЛОВП.П. От общо 3 000 000 мюсюлмани от цял свят, които участват в свещения хадж в град Мека, Саудитска Арабия, има и 209 бъдещи хаджии от България. Сред поклонниците е и един представител на Лудогорието – жител на исперихското село Йонково. Тазгодишното пътуване, престой и поклонение пред мюсюлманските светини в Мека струва по 3200 евро на човек.