Търсене

Начало Новини Участниците в „Еколято“ бяха запознати с вредата от наркотиците
Участниците в „Еколято“ бяха запознати с вредата от наркотиците
09 August 2019

Участниците в „Еколято 2019“ преминаха обучение, проведено от Превантивно информационния център по наркотични вещества и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Близо 110 деца бяха запознати с темите „Влияние на средата“, „Дизайнерски дроги“, „Детето и законът – отговорности и задължения на малолетните и непълнолетните, разписани в различни нормативни документи“.

09_08_2019_lqto_2.jpg

Интерес предизвика и демонстрацията на пушещата кукла Сю.

В процеса на груповата работа децата имаха възможност да споделят и отстоят собственото си мнение, да развият устойчивост на чуждо влияние, да се замислят за вредата от употребата на психоактивни вещества, както и какво се случва с тях, ако не спазват законите. Всичко това се случи под формата на ролеви игри, решаване на казуси и беседи с подрастващите. На учениците бе представен и филмът на ОДМВР – Шумен „От първо лице…..“, в който участие взимат специалисти и лица, преминали през зависимостта. Заниманията по темите за зависимостите бяха водени от Станислава Петрова – секретар на Общинския съвет по наркотични вещества и експертите от Превантивно-информационния център – Миневер Мехмед, Йорданка Цонева, Димитър Трифонов и Гергана Йорданова. Темите, касаещи противоправните деяния на малолетните и непълнолетните, се водиха от Диана Господинова – секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Диана Георгиева – психолог към Комисията и обществения възпитател Елка Иванова.

Кампанията „Еколято 2019” се провежда за двадесет и втора поредна година от Община Разград и Центъра за ученическо техническо и научно творчество.