Търсене

Начало Новини Разбиха група за пране на пари в Ясеновец
Разбиха група за пране на пари в Ясеновец
07 August 2019

Четирима души бяха задържани вчера при специализирана операция на ОД на МВР-Разград и Териториално звено „Борба с организираната престъпност“ - Русе, проведена под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград.

07_08_2019_obisk_1.jpg

Рано сутринта улица „Митко Палаузов“ в Ясеновец осъмна при засилено полицейско присъствие. Пристигналите на място антимафиоти и разследващи тарашиха три адреса, обитавани от една и съща местна фамилия, паралелен обиск се проведе и в имот в Разград.

07_08_2019_obisk_4.jpg

Акцията е реализирана след двумесечна работа на органите на досъдебното производство по две дела - за пране на пари и за укриване на данъци в големи размери, извършени като продължавано престъпление. Те са били образувани по анонимен сигнал, подаден на личния телефон на окръжния прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

07_08_2019_obisk_3.jpg

Не се занимавайте с кокошкари, занимавайте се със Сезгин Шакир“ - това буквално бяха думите на човека, който ми се обади. Издиктува ми и пълното му ЕГН. Очевидно има криза в този бизнес и започнаха сами да се издават, вероятно авторът на сигнала по-рано е бил нещо като съдружник с въпросния Сезгин, съобщи по-късно вчера обвинител №1 на областта.

07_08_2019_obisk_2.jpg

На нарочен брифинг с участието на директора на ОД на МВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев и представител на ТЗБОП-Русе, бяха показани събраните до момента веществени доказателства, а окръжният прокурор разкри подробности по случая.

В един от атакуваните между 6.00 и 6.30 часа вчера07_08_2019_obisk_5.jpg имоти са намерени и иззети близо 3 кг златни накити, но колко точно все още не можело да се каже, тъй като нямало такъв кантар, на който да могат да бъдат изтеглени. В специален тайник, скрит зад картина в една от стените, е открито огромно количество пари. При грубо броене били установени 400 000 евро и 150 000 лева. Иззети са много голямо количество черна техника, както и няколко луксозни германски автомобила, ползвани от лица, които според прокуратурата имат съпричастност към прането на пари и укритите данъци в големи размери.

За 24 часа по Закона за МВР, вчера били задържани 41-годишният Сезгин Шакир, 38-годишната жена, с която той живее на семейни начала - Сюзен С., 22-годишният му син от първия му брак, както и 62-годишният баща на Сезгин - Шакир М.

Пръв с обвинение се е сдобил именно най-възрастният член на фамилията, за него е издадено и прокурорско разпореждане за 72-часов арест. Очаква се днес да бъде удължено и задържането на останалите трима, като е възможно част от тях също да бъдат привлечени като обвиняеми.

По данни на окръжния прокурор, въпросните лица нямат и ден трудов стаж, независимо от липсата на официални доходи обаче през август миналата година Шакир М. придобил недвижим имот в село Ясеновец с къща със застроена площ от близо 200 кв. м и гараж.

07_08_2019_obiski_27.jpg

В същото време неговият син Сезгин обитава друг имот в селото на същата улица. Фамилията имала и магазин в Разград, купен миналата година. 41-годишният Сезгин притежавал апартамент в областния град, както и микробус, фактическата му съжителница Сюзен имала център за красота в Разград и луксозно БМВ. Спортно изпълнение на автомобил от същата марка пък карал синът на Сезгин, стана ясно от прессъобщение на Апелативна прокуратура-Варна.

Установено било, че средствата за имотните сделки са придобити чрез тежко умишлено престъпление, каквото е прането на пари по чл. 253, ал. 4, във връзка с ал. 3, т. 2 от Наказателния кодекс. Текстът предвижда лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Шакир М. избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери през периода от 30 април 2016 до 30 април 2018 г., като не е подал декларации за облагаеми доходи от източници в чужбина, съобщиха още Апелативната прокуратура.

Действията по разследването продължават, като по предварителни данни натрупаните пари и облаги са в резултат от така нареченото „алоджийство“. Схемата обаче била усъвършенствана, като е действано с подставени лица, а преводите са теглени от държави извън Еврозоната, за да не могат да бъдат проследени.


Мила КЮЛЮМОВА