Търсене

Начало Оживление Жените от клуб „Алиана“, или чарът на третата възраст
Жените от клуб „Алиана“, или чарът на третата възраст
07 August 2019

Жените от клуб „Алиана“ в село Бисерци са не само любителки на фолклора и пазителки на традициите. Те са също духът на третата възраст, които не спират да будят възхищението ми. Представителките на нежния пол продължават с традиционните си петъчни сбирки и през лятото, макар и в по-камерен състав.

07_08_2019_jeni_1.jpg

Раждане на бебе във фамилията, дипломиране на някой внук или внучка, сватба или годеж са само повод жените да се съберат в петъчния ден от седмицата в бистрото в алианската махала на село Бисерци. Димящото кафе е една от причините за сладка раздумка и символична почерпка. Оживените разговори, споделянията, съпричастността към емоциите на другия превръщат тези срещи в чакани и желани. Един прекрасен начин жените, част от тях овдовели, други с деца в чужбина, да се подкрепят, да формират здрави връзки помежду си и да покажат, че всяка възраст е едно чудо и всяка душа има своите духовни и емоционални потребности, независимо колко житейски „бръчки” са натрупали.

Много съм се учила от тези сбирки, много емоции съм преживяла с тях, в които мъдрост и опит, прошка и милосърдие, почит и уважение са били винаги водещи ценности.

Одухотворени, слънчеви и лъчезарни изглеждаха симпатичните жени на петъчната сбирка в Бисерци, на която новородено бебе беше орисано с благословия и хубави пожелания, а щастливата баба почерпи присъстващите с лятното изкушение за малки и големи – чашка сладолед.


Д-р Надие КАРАГЬОЗОВА-Нади