Търсене

Начало Оживление Орхан Мурад и състезания с баклави и мотофрези за селищните празници в Кубратско
Орхан Мурад и състезания с баклави и мотофрези за селищните празници в Кубратско
07 August 2019

Две населени места в Кубратско отбелязаха подобаващо селищните си празници в почивните дни. Тържествата в Горичево и Мъдрево откри кметът на общината Алкин Неби.

Съборът в Горичево стартира с велосъстезание в три възрастови групи, като при най-малките участници до 7 години победители станаха Керем Хасан, Озан Олчай и Мелиса Октай. В горната група до 12 години най-бърз беше Еркан Мусфов, следван от Баръш Сейхан и Ерен Реджебов. При най-големите велосипедисти - от 13 до 19 г. първенците бяха Денис Реджеб, Емре Мустафов и Еркан Ервин.

07_08_2019_kubratsko_1.jpg

В традиционното състезание по бягане при девойките най-добри бяха Сара Ердинай, Алейна Реджебова и Милани Ердинай, а при момчетата – Енес Недимов, Емре Мустафов и Еркан Мустафов.

Програмата продължи с популярната надпревара с мотофрези, където най-бърза стана машината на Несин Бедриев, след него се наредиха Зюлкюф Ибрахимов и Ахмед Юмеров. Победителите спечелиха грамоти, купи, медали и награди.

07_08_2019_kubratsko_2.jpg

Какво е празник в Горичево без конкурс за най-вкусна и оригинална баклава? Тази година сладката фиеста, която е единствена по рода си в региона и страната, се проведе за девети път. Участниците всяка година се увеличават, но този път рекордът от 24 тавички баклава не беше подобрен. В конкурса се включиха 20 майстори, а отсъствието на повече желаещи организаторите си обясниха с разразилата се буря час преди събитието.

07_08_2019_kubratsko_3.jpg

Освен кметът Неби, присъстваха още съпругата му, заместникът му Орхан Мехмед, собственикът на „Сортови семена“ и председател на журито Мариела Йорданова, както и много жители на селото. След труден избор на оценяващите, медали и предметни награди в седем категории спечелиха най-добрите сладкари в конкурса, като им бяха осигурени и хранителни продукти. В раздела за традиционна баклава победителка стана Мерал Фейзула, а за най-вкусна беше определена баклавата на Шевзие Халилова. Най-модерно направена бе продукцията на Нуртен Тефикова, а най-оригинална – на Нуртен Ибрямова. В категорията за най-тънко разточена баклава призът отиде при Разие Насуфова, а победителка в категорията за най-хрупкава баклава стана Рефие Реджебова. Най-красиво бе подредила десерта си Весиле Ибрямова. Подаръци за най-редовните участници през годините бяха връчени от заместник-кмета Мехмед. След награждаването, традиционният сладкиш беше раздаден на всички присъстващи, а празникът в Горичево продължи с футболен турнир и музикална забава.

В Мъдрево програмата започна с детски рисунки на асфалта, в които се включиха общо 80 деца. Лично кубратският градоначалник разгледа творбите и награди малчуганите с много подаръци. За настроението на най-малките се погрижи екип на аниматорна къща „Веселяците“- Русе. Сред децата имаше и такива, които са се върнали за събора от чужбина или други градове на страната.

Кулминацията на празника беше белязана от вечерен концерт и пищна заря.

Сред официалните гости бе и делегация от побратимената турска община Субашъ, водена от кмета Туран Джанбай.

На сцената пред местното читалище „Нов живот - 1948“ се изявиха десетки участници, сред които самодейци, певци и танцьори. Многообразието и красотата на турския фолклор представи гостуващата група „Гьоч тюркюлери“.

В знак на приятелство и добросъседски отношения представителите и на двете побратимени общини размениха почетни плакети и подаръци. За доброто настроение на всички се погрижиха певецът Орхан Мурад и дуетната му половинка и съпруга Шенай.

След концерта на площада музикалното семейство поздрави жители и гости в местното заведение „Мъдър“, където веселбите продължиха до късно през нощта. Сред щедрите спонсори на празника бяха Община Кубрат и общинският съветник и бизнесмен Али Кьосев.

Радослав СТОЙКОВ