Търсене

Начало Новини 32 са вече мъртвите прасета във „Воден-Ири Хисар“
32 са вече мъртвите прасета във „Воден-Ири Хисар“
04 August 2019

Влошава се ситуацията с настъпването на африканската чума по свинете в Лудогорието.

Това стана ясно в петък на заседание на постоянната областна епизоотична комисия.

Директорът на ДЛС „Воден-Ири Хисар“ инж. Кирил Колев разказа подробности около установяването на първите шест положителни проби за чума. По негови думи още на 24 юли е намерено едно мъртво прасе, а след претърсване в района на следващия ден – други 10 трупа.

05_08_2019_merki_2.jpg

От изпратените за изследване осем проби всички са дали положителен резултат за болестта, като наличието на заразата е била потвърдена официално на 30 юли надвечер.

Още при откриването на умрелите животни обаче, в стопанството са били взети мерки като за огнище, тъй като се окачвал подобен развой на ситуацията.

По думи на инж. Колев прасетата са влезли откъм Малък Поровец, ако се съди от мястото от което са проникнали в резервата. До петък включително на територията на стопанството – както във Воден, така и в Ири Хисар, са намерени общо 32 мъртви животни, очаква се обаче броят им да нарасне, тъй като при обходите се забелязват и отстрелват прасета с нетипично поведение.

Колев увери, че всички трупове се загробват при спазване на ветеринарите изисквания. Служителите в ловното стопанство са оборудвани с маски и специализирано облекло, работят и по укрепване на оградата на „Воден-Ири Хисар“, тъй като пролуките в нея

са предпоставка за разпространение на заразата извън резервата, както и за навлизане на нови заболели животни.

Потвърдена положителна проба на чума има и от едно диво прасе, намерено мъртво в ДГС – Сеслав, но в землището на Тетово, Русенско, съобщи на заседанието директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев. Той информира комисията, че в повечето общини вече са приключили проверките за свине от типа „заден двор“. Ветеринарите установили, че превантивната информационна кампания има ефект, както и че координацията между институциите, ангажирани с проблема - полиция, ОДБХ и общини, е добра. Във всички посетени имоти свинете вече са били заколени от собствениците, нямало и напрежение сред населението. До петък инспекциите не бяха приключили в Разградско и Лознишко.

По предложение на председателя на Сдружението на зърнопроизводителите Мариела Йорданова, още след заседанието екипи на полицията и ОБДХ тръгнаха на проверки за провеждането на нерегламентирани животински пазари в областта. Двама търговеца на пернати бяха установени в Исперих, вчера пък на хайван пазара в Кубрат, вероятно заради лошото време, са засечени само петима продавачи, също на птици. Те са се сдобили с предупредителни протоколи, ако бъдат засечени отново ще им се наложат санкции.

Пак по идея на Мариела Йорданова на заседанието в петък бе взето решение експертите от ОДБХ да изготвят кратки методически указания за земеделските стопани относно прилагане на дезинфекционни мерки на транспортната техника, с която земеделците работят. Ще им бъде препоръчана и още една мярка за биосигурност - да обработват зърното за фураж в сушилни при определена температура, която унищожава заразата.

Представители на „Агротайм“ дадоха информация за крутите мерки, които вече прилагат за недопускане на чумата в най-големия свинекомплекс в областта.

В края на заседанието комисията препотвърди решението на Областния щаб при бедствия и аварии да се продължи дърводобива, но само от държавни, общински структури и от фирми, които имат договори за дърводобив. Акцентирано бе върху това, че се забранява допускането на индивидуални посещения с цел събиране на отпадъчна дървесина, както и влизането в горските територии на трюфелджии, билкари, гъбари и други подобни.

Мила КЮЛЮМОВА