Търсене

Начало Оживление Симона Статева - Божие творение
Симона Статева - Божие творение
18 March 2009

 

Момичето-чудо от Разград - Симона, се класира за малките концерти в „Music Idol“, въпреки възрастовата граница за участие в шоуто.

Тя е само на 13 години, но вече има ясна цел в живота. Иска да стане певица. Ясно е, че талантливата Симона Статева е родена за сцената.

Първият звезден миг на малкото момиче бе в "Шоуто на Слави", когато е едва на девет годинки.


18_03_2009_simona1.jpgТогава Симона зашемети музикантите от "Ку-ку бенд" на кастинга за изпълнители. После спечели сърцата на цяла България, като изпълни националния химн по БНТ на връх Новата 2006-та година. Пя дует със Слави Трифонов. Артистичната госпожица въобще не се притесни, когато Слави й съобщи, че е решил да изпълнят "Назад, назад, моме Калино". „Никога не бях пяла тази песен. На репетицията тананиках вокала безпогрешно и само си мислех какво ще правя, като не знам думите. Дадоха ми, обаче, текста написан и до представлението го научих на скоропоговорка“ - обяснява тийнейджърката.
За нея двуметровият шоумен бил като Дядо Коледа. Защото точно в навечерието на Рождество я накарал да се чувства като истинска звезда.
„Една вечер чух, че в шоуто организират кастинг. И веднага реших, че искам да участвам. Майка ми помогна да подготвя диск с мой запис и изпратихме писмо до екипа и "Ку-ку бенд". Беше като писмо до Дядо Коледа, спомня си Симона. Когато разбрах, че съм одобрена за прослушването, щях да припадна, виках, плачех, подскачах. После падна много работа“, спомня си Симона.

При подготовката много й помогнала нейната сестра Десислава. Тя решила, че Мони трябва да излезе на сцената, сплетена на плитки. Разделили буйните й къдри на 57 части. В продължение на два дни Деси и майка й сплитали косите на малката с блестящи панделки. „Всяка плитка ни отнемаше по 17 минути, работехме с напрежение, но се получи“, не крие гордостта си майката. Самата тя е професионален музикант с диплома на флейтист.
Звездните изяви на малката Симона не са изненада за никого. Тя пее от 3-годишна. Още първото й изпълнение на коледно тържество в детската градина я събира с музикалната й педагожка Румяна Божанова.

18_03_2009_simona.jpgНа 10 години чаровница Симона Статева грабна три златни медала на Деветия ежегоден световен шампионат на изкуствата (World Championship of the Performing Arts 2005) в Холивуд, който се проведе през лятото на 2005-та. Малката Симона участва с две изпълнения, компилация на българска народна песен, които взривиха публиката, а 20-членното жури отсъди златен медал на артистичната красавица в категорията за оригиналност на музикално произведение. Чаровницата бе аплодирана от известни личности на шоубизнеса, сред които продуцентът на "Отчаяни съпруги" и агентът на Фил Колинс и „Скорпиънс“. Грабна и златен медал в категорията "вокал".

В Шампионата на изкуствата малкото момиче участва наравно с таланти от 51 държави.

Последва покана от композитора Хайгашод Агасян за откриване на филмовия фестивал във Варна, съвместния диск с Руслан, русичкото със сплетена косица детенце стана част от авторския колектив на учебника по музика за четвърти клас.

Поредни години Симона спечели награди в конкурса „Живот без дрога“.

Тринайсет момичета и седем момчета бяха допуснати във втората фаза на „Music Idol“. Сред тях е 13-годишната Симона Статева. В продължение на повече от седмица те ще се борят за място сред финалистите на шоуто. „Голямо напрежение и емоции имаше на кастингите на „Music Idol”. - сподели Симона. - Чувствах се много притеснена и едновременно щастлива от участието си в такова реалити.“

Симона винаги е била любимка на публиката. Изключително емоционална, с великолепна вокална техника. През последната една година неин музикален педагог е Илко Илиев, а резултат от съвместната им работа е първата награда от конкурса в Несебър - през лятото на 2008 година. В най-новия национален конкурс с разградски адрес "Звезден път" Симона взе гранд при, като спечели вниманието на председателя на журито Петя Буюклиева.

Симона Статева е ученичка от 7„б“ клас в ОУ „Васил Левски” с класен ръководител Антоанета Раднева. Съучениците й споделиха, че е съвсем нормално земно момиче с чувство за хумор. Те със сигурност ще пращат много SMS-и, за да стане тя новият „Music Idol” на България.

Нека го направи и всички ние! Симона има Божи дар!

 

Албена КИРИЛОВА