Търсене

Начало Оживление Капанският ансамбъл – гост на Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец
Капанският ансамбъл – гост на Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец
04 August 2019

Капанският ансамбъл изнесе самостоятелен концерт по време на тазгодишната програма на Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец. На откритата сцена пред НЧ „Христо Ботев - 1900“ в курортното градче пред интернационалната публика артистите от ансамбъла представиха пъстра китка от музика, песни и танци от всички етнографски области на страната с акцент, разбира се, върху фолклора на капанците. Публиката бурно аплодира показаните непознати за нея образци от фолклорното богатство на капанците – една от най-старите етнографски групи в страната.

05_08_2019_kap_2.jpg

Директорът на ансамбъла Светослав Митев изказа благодарност към всички от творческия, техническия и организационния състав за сътворената от тях магия в града, известен не само с лековитите си минерални извори, но и с втория по големина парк в страната, след Борисовата градина в София. След разговор с кмета на града инж. Иван Лазаров става ясно, че Капанският ансамбъл отново ще бъде гост на града още тази есен, за да представи най-новия си спектакъл „Дор три сита копринени“, който пресъздава сватбените ритуали на капанците, и образователен концерт за децата от общината.

След турнето във Вършец, със свой голям концерт Капанският ансамбъл закри неколкодневните тържества в Долни Дъбник по случай 50-годишнината от обявяването му за град и 40 години откакто е общински център. Капанци представиха своята пъстра китка фолклорни образци, а пред сцената се вихреше многоцветно хоро от жители и гости на Долни Дъбник.

„Изключително преживяване е, че имахме честта да поднесем своя подарък на такъв красив празник. Вече имаме много нови приятели и почитатели тук. С честите си пътувания в последните две години в тази посока, ние ставаме все по-популярни в Северозападна България“, каза след концерта Светослав Митев.

Междувременно за участие в международен фестивал в Охрид заминаха талантите от ДТА „Лудогорче“ към Капанския ансамбъл. А на 18 август самият Капански ансамбъл ще отпътува за румънския град Търгу Жиу, където до 23-ти ще се проведе международен фестивал.