Търсене

Начало Култура Иван Дойнов: Поетесата Петя Йорданова бе земен и надарен с чувство за летеж творец
Иван Дойнов: Поетесата Петя Йорданова бе земен и надарен с чувство за летеж творец
04 August 2019

Съвместният радиопроект „Арт нюанси“ на РБ „Проф. Боян Пенев“ и творческата общност в Разград, подкрепен от екипа на Общинско радио Разград, представя всяка последна сряда в месеца всичко онова, което назад във времето и напред в него носи капацитет и заряд. Интелектуалното лудогорско многобразие носи отпечатъка на „Арт нюанси“, коментира директорът на културната институция Женета Александрова.

05_08_2019_radio_1.jpg

Убедена съм, че слушателите имат какво да научат и да съпреживеят емоциите на гостуващите в него. Водещ на рубриката е Валентина Колева, която ще търси нюансите в различните аспекти на изкуството, допълни Александрова.

05_08_2019_radio_2.jpg

В пилотното издание в качеството си на жури на Младежкия литературен конкурс на името на проф. Боян Пенев гостуваха Пламен Панчев и Иван Димитров, които коментираха желанието на младите хора да творят.

Във второто издание доайенът на литературната общност в Разград Иван Дойнов разказа за приятелството си с голямата българска поетеса Петя Йорданова, родена в Исперих. Той с вълнение си спомни за срещите си с нея и коментира лъчистата й личност. Не пропусна да заяви, че още от годините прекарани в Исперих Петя Йорданова е блестяла с неподправения си творчески почерк и гордо заяви, че името й стои до Елисавета Багряна, Дога Габе, Станка Пенчева и други по перо поетеси.

Иван Дойнов коментира и красивата любов между Петя Йорданова и Евтим Евтимов. Тяхното сърдечно приятелство остави в наследство прекрасни стихове, които докосват сърцата на своите читатели.

Ще припомним, че поетесата Петя Йорданова е един от инициаторите за създаването и провеждането на Националния литературен конкурс „Поетични хоризонти на българката“. Съставител на първите сборници, включващи наградените поетични творби от конкурса.

На сайта на Общинско радио Разград всеки може да чуе гостуващите в рубриката „Арт нюанси“. Задачата на изкуството е да вълнува сърцата, именно затова ще търсим нюансите на необикновеното в обикновено и обикновеното в необикновеното, коментира Колева.