Търсене

Начало Култура НЧ „Просвета 1884 г.“ в Балкански отбеляза 135-годишен юбилей
НЧ „Просвета 1884 г.“ в Балкански отбеляза 135-годишен юбилей
04 August 2019

В петък вечер читалището в село Балкански се изпълни с гости, представители на институции, самодейци и местни жители свързани с историята на самодейността, любители на традициите и културата на народа ни.

05_08_2019_ubilei1.jpg

Кметът на селото Тошко Илиев и ръководството на НЧ „Просвета 1884 г.“ - председателят Мара Неделчева и секретарят Дафинка Ганева посрещаха гостите и всички уважили юбилея с пита и шарена сол на вратата. Салонът се изпълни с хора, даже имаше и правостоящи. Специален приятелски десант с творческите си фолклорни колективи направи НЧ „Съгласие 1891“ - Осенец като се включи в празничната програма с песни и танци.

Мара Неделчева откри вечерта и даде думата на секретаря Дафинка Ганева, която прочете кратка история на културната институция и представи дейността през този надвековен юбилей. След това наградиха заслужилите ветерани и деятели на културата в селото с почетни грамоти.

Да засвидетелстват уважение и отношение към събитието и да поднесат своите поздравителни адреси и подаръци дойдоха кметът на община Разград Валентин Василев, Даниела Петрова – главен експерт РЕКИЦ „Читалища“, Димитър Петров от РБ “Проф. Боян Пенев“ и Иванка Добрева – председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите. На празника присъстваха още секретар-библиотекарите на читалищата от Осенец и Ушинци.

С богата фолклорна програма, скечове, групови и индивидуални танци в продължение на два часа самодейците от Балкански и гостите от Осенец отбелязаха паметния ден, като държаха публиката от затаен дъх до овации и непрекъснати ръкопляскания през цялото време на концерта.