Търсене

Начало Новини Бедствено положение в Исперих, Самуил и Завет
Бедствено положение в Исперих, Самуил и Завет
02 August 2019

В понеделник областният управител Гюнай Хюсмен обяви бедствено положение на териториите на Исперих, Самуил и Завет, тъй като част от населените места в тези общини попадат в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ ЕООД - Исперих. Решението бе взето с цел ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и предотвратяване на възможностите от възникване на огнища на болестта.
02_08_2019_agrotaim_3.jpg


02_08_2019_4uma.jpg

Първи случай на Африканска чума е установен в област Разград - при намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство „Воден“, съобщи Българската агенция по безопасност на храните.

От Агенцията отново призоваха хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, като напомниха още, че месото трябва да премине термична обработка.

Отпада забраната за дърводобив на територията на областа, въведена на 23 юли, горските стопанства обаче следва да прилагат всички необходими мерки с цел опазване на биосигурността. Забранява се достъпът на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

Същевременно в свинекомплекса на „Агротайм“ в Исперих – един от най-големите и най-модерните в България, прилагат драконовски мерки за ограничаване на възможността от зараза. Някои от мерките са уникални в практиката и трябваше отдавна да са приложени в целия сектор.