Търсене

Начало Новини „Пилко“ си построи нова люпилня за 8 000 000 лева
„Пилко“ си построи нова люпилня за 8 000 000 лева
02 August 2019

След близо двегодишно строителство и оборудване вече е факт най-новата голяма инвестиция в Разград - Люпилня „Белите борове“ до село Липник. Тя е собственост на „Пилко“ ЕООД, дъщерно предприятие на лидера в производство на пилешко месо в България - „Амета Холдинг“ АД и е на стойност 8 000 000 лева.

Пълният капацитет на люпилнята е зареждане на повече от 40 000 000 яйца годишно и излюпване на над 35 000 000 пилета. След завършване на целия проект в люпилнята ще се разкрият около 50 работни места.

02_08_2019_pilko5.jpg

02_08_2019_pilko22.jpg

„Амета холдинг“ - разградският национален лидер

„Амета“ е национален лидер в производството на пилешко месо. На всички фази от производството се извършва контрол, който е гаранция за качеството на пилешкото месо. Бизнес процесите интегрират производството на пилета и разнообразни пилешки продукти, фуражопроизводство и търговия със зърно.

02_08_2019_pilko_2.jpg

Благодарение на затворения цикъл на производство, „Амета“ осигурява на потребителите пълна гама от пресни, замразени и мариновани продукти с постоянно високо качество.

Преработвателното предприятие е одобрено за осъществяване на търговска дейност в целия Европейски съюз, а също така е сертифицирано с Глобалният стандарт за безопасност на храните (BRC) - ниво АА и Международен стандарт за храните (IFS) . Целият технологичен процес е стриктно контролиран, с цел да се съхрани естествените вкусови качества на месото.

Консолидираният оборот на компанията от готова продукция е 96 000 000 евро, като повечето от осъществените продажби са в региона на Югоизточна Европа. Експортната продукцията се продава под марката „Амета“, а на местния пазар се разпространява под знака на „Лудогорско пиле“, както и под различни по-малки свои марки. Цялата продукция е ориентирана към нуждите на клиентите, така че да отговори на изискванията и нуждите на пазара. Компанията е директен доставчик на големите вериги като „Кауфланд“, „Билла“, „Лидл“, „Фантастико“, СВА, „Т-маркет“ и „Метро България“, както и на по-малки търговци, а изградената национална мрежа от търговци и партньори снабдява едновременно ресторанти, търговци на свежо месо и други дистрибутори на хранителни продукти.

Експортът на компанията е главно съсредоточен в страни като Гърция, Румъния, Македония и Кипър, като се развиват и снабдяват и пазари като Обединеното кралство, Малта, Италия, Албания и Косово. „Амета“ проучва и нови пазари като Дания, Норвегия, Белгия и Холандия.

Продуктовата гама непрекъснато се обогатява с разнообразни разфасовки и вкусови предложения към търговската мрежа, като се инвестира и в проучването на иновативни и алтернативни продукти, според световните тенденции в бранша.

Вчера д-р Радослав Славов – мениджър „Живо производство“ и Цветомир Генчев – проджект мениджър, запознаха представители на медиите с обекта и технологичните процеси, които предстоят да се извършват в тях.

Целта на проекта е осигуряването на еднодневни пилета за развитието на компанията в следващите десет години. Птиците ще се отглеждат основно във ферми в Североизточна България. Месото от тях ще продължи да се продава в България, Румъния, Гърция, Македония, Италия, Кипър, Албания, Косово и страни от Западна Европа.

Люпилнята е оборудвана с последно поколение машини на фоландката фирма „Pas Reform”, чийто режим на работа е на принципа „всичко пълно-всичко празно“. Тази технология е съобразена с най-новите тенденции в света, за да може да се покрият високите нива за биосигурност - еднопосочно движение от яйца към пилета без кръстосване на пътища.

Внедрена е и система за сексиране,чрез която още след излюпването пиленцата се разделят по пол. Това се прави с цел птиците да се използват в различни направления за клиенти в България и експорт. Мъжките пилета, например, стават значително по-големи от женските и намират добър пазар в Гърция.

От вчерашната презентация стана ясно, че към момента в „Амета“ работят 1350 човека, от които около 1000 в Разград. Заетите във ферми и логистични компании, работещи изцяло с „Амета“, са над 1000. Така че браншът осигурява около 2000 работни места в региона.

Любопитен момент, свързан с новата люпилня, е нейният необичаен адрес, който засега си е само за фирмено ползване - „Хю Бърнард Джонсън“ /името на един от собствениците на „Амета“/, авеню №1.


Димитър КИРИЛОВ


Послепис

И още една любопитна и будеща размисъл информация. Изпълнители на проекта са фирмите „ДЕ“ ООД, „И+И“ 91 ООД, „ФЕМ“ ООД, „Металстрой Стоянов и Георгиев“ ООД, „МТМ“ ЕООД, „МАТ“ ООД и „Газмонтаж инженеринг“ ЕООД.

Последните две са от Разград.

Ето че сериозният частен инвеститор може да се довери на разградски изпълнители, докато далеч по-простите дейности по обществени поръчки, финансирани от Общината, обикновено се извършват от външни фирми и парите изтичат от града.