Търсене

Начало Оживление Българските училища в чужбина може да се срещнат догодина в Разград
Българските училища в чужбина може да се срещнат догодина в Разград
02 August 2019

Разградчанката Бойка Попова, която е директор и основател на българското училище „Христо Ботев“ в американската столица Вашингтон, се срещна в понеделник с областния управител Гюнай Хюсмен.

Попова разказа как се развива образователната институция през изминалите две години от предишната им среща.

02_08_2019_boika_1.jpg

Децата в училището вече са 70, но може скоро ще станат около 100, тъй като според официални американски източници българите в района на Вашингтон са 8000. Бойка Попова изтъкна, че българските училища имат и финансова подкрепа на българското правителство, което бе потвърдено и на тазгодишната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, провела се в Пловдив преди дни. На нея премиерът Бойко Борисов увери учителите, че за догодина бюджетът за тези училища ще бъде увеличен с 2 милиона лева. Както информирахме, в конференцията участва и спортният педагог от Разград Здравко Душков. През последните години Душков реализира редица инициативи с патриотичен заряд в български училища в чужбина – състезанието „Левски скок“, други спортни надпревари, народни танци.

Областният управител и Бойка Попова обсъдиха възможността Разград да е домакин на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина през 2020 г.