Търсене

Начало Оживление Деца от Завет редиха пъзели на забележителности от града
Деца от Завет редиха пъзели на забележителности от града
02 August 2019

Детски празник под наслов „Моят град е частица от Европа“ се проведе в Завет.

Събитието бе организирано от местното НЧ „Саморазвитие 1902“ и Областна администрация – Разград като част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 г.

Проявата откри заместник областният управител Евгени Драганов, който обясни на участниците, че инициативата цели, както да разнообрази ваканцията им, така и да покаже, че Завет е част от Европа. На секретаря на читалището Стилияна Илиева Драганов предостави информационни материали за Европейския съюз и неговите институции, които ще допълнят библиотеката.

02_08_2019_zav_16_2.jpg

Събитието се проведе пред НЧ „Саморазвитие 1902“, покрай голямата карта на Европа, изработена за детския празник „3D Европа“ в Разград, който се проведе през юни. Върху нея бяха подредени част от сглобените тогава сгради от петокласници.

В заветското издание на инициативата участваха 30 деца и младежи от града, а техни връстници, малчугани от детската градина и граждани бяха зрители на надпреварата.

Читалищната управа бе подготвила десет пъзела с по 280 части със снимки от Завет, изтеглен бе жребий за сформиране на тричленни отбори, в които единият участник бе от 1 до 4 клас, вторият – до 8 клас, а третият – ментор – студент или учител.

Тимовете имаха един час да подредят пъзелите на забележителности от града. Докато те работеха, музикални таланти от формации към читалището представиха свои изпълнения.

Най-бързо се справиха Сезем, Сабри и Серай, на които се падна да подредят пъзел със сградата на НЧ „Саморазвитие“. Първите три финиширали отбора получиха за награда пъзели, а всички участници – по-малки поощрения.

Част от изработените по време на състезанието „картини“ на местни забележителности бяха откупени от официалните гости на събитието – секретарят на община Завет Халиме Мехмедова, управителят на ССОЗ „Клас“ ООД Хайрие Башева, изпълнителният директор на „Раломекс“ АД инж. Мехмед Узунов. Средствата ще се използват за организиране на други читалищни събития.