Търсене

Начало Новини При поредния проливен дъжд – вече и гейзери в Разград
При поредния проливен дъжд – вече и гейзери в Разград
02 August 2019

Все бяхме виждали Разград под вода по време на дъжд, ама като вчера не е било. Улиците заприличаха на каналите във Венеция, а шахтите – на гейзери в Исландия.

Вода изригна по средата между двете платна на булевард „Априлско въстание“, точно на кръстовището до „СОД-РЗ“. Близо еднометровият фонтан бързо се превърна в споделено зрелище, тъй като преминаващите през участъка шофьори един след друг качваха видеоклипове в социалната мрежа.

02_08_2019_voda_1.jpg

И ако за едни пороят бе шоу, на други просто им се плачеше. Цялата вода, която се изля над града в рамките на около 20 минути, а след това изригна през каналите и в „Орел“, и в центъра, хвана естествения си път към най-ниската част на Разград. Така, най-големите страдалци при всеки порой – хората, които работят на пазара, този път се видяха в чудо. Не им стигна дъждът отгоре, та ги заля и от всички перпендикулярни улици. По няколко човека с метли пред един търговски обект не сварваха да отклоняват потоците. За да може по-бързо водата да се отича хората махаха капаците на шахтите.

Доказателство, че е нужно спешно и кардинално почистване и подобряване на отводнителната система на града, бе и това, че този път се наводниха не само мази и търговски обекти. В блока срещу автогарата дъждът изби във ваната на жилище на първия етаж. Междувременно няколко коли закъсаха пред близкия хранителен магазин, където както винаги се образува езеро поради липса на достатъчно шахти. Наложи се на моста до спортната зала екип на полицията да регулира движението, повикана бе и техника на „Пътна помощ“.

Мила КЮЛЮМОВА