Търсене

Начало Интервю Иван КРАЧУНОВ: Свинекомплексът в Исперих е най-сигурният в България
Иван КРАЧУНОВ: Свинекомплексът в Исперих е най-сигурният в България
02 August 2019

По решение на Областния щаб при бедствия и аварии в сряда бе обявено бедствено положение на териториите на общините Исперих, Самуил и Завет, поради обстоятелството, че част от населените места в тези общини попадат в обхвата на 20-километровата санитарна зона около свинекомплекса на „Агротайм“ ЕООД – Исперих. Мярката е предприета с цел ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/ чрез пълна координация и взаимодействие за предотвратяване на възможностите от възникване на огнища на АЧС. Бедственото положение е до 6 август.


Тъй като извънредната ситуация е основно заради заради свинекомплекса в Исперих разговаряхме с управителя и собственик на „Агротайм“ - 33-годишния Иван Крачунов – младши.

02_08_2019_ivan_kracunov1.jpg

Г-н Крачунов, колко са животните в свинекомплекса в Исперих?

Годишно отглеждаме 65 000 прасета, но постоянното поголовие е около 40 000.


Какви мерки предприемате срещу недопускането на заразата от Африканска чума?

В комплекса ни са предприети възможно най-строгите мерки за биосигурност, които съществуват като утвърдени световни стандарти. В това отношение той е много по-сигурен от всички останали свинекоплекси, които видяхме, че вече са засегнати от болестта.


Кога започнахте да прилагате превенцията за недопускане на болестта?

Част от мерките винаги ги е имало в комплекса, тъй като за да има лиценз едно такова предприятие, то трябва да отговаря на изискванията за биосигурност. В допълнение на законово установените изисквания от година и половина насам ние сме предприели и редица допълнителни мерки, които да осигурят необходимата превенция.

Една от най-последните неща, които предприехме от миналата седмица, е че хората ни стоят в 14-дневни смени – не излизат, нито влизат в свинекоплекса, работят, ядат и спят вътре. След тях влиза другата смяна, също за две седмици. Тази най-строга мярка е единствено с цел да не се вкара зараза отвън и е във връзка с наближаването на болестта към нашата област.


Колко са работниците в свинекоплекса?

Служителите в свинекомплекса са 105 човека.


Вече е въведена 20-километрова санитарна зона за района около Исперих. Какво означава това?

Със заповед на министър Танева 20-километровата санитарна зона важи за всички индустриални свинекомплекси, които са 65 в страната. Досега обаче не виждам да са предприети мерки, както в други области. Например, в област Стара Загора имам информация, че полицията е завардила всички пътища и се проверяват автомобилите за наличие на свинско месо. Тук все още не съм видял да се прави такова нещо.

02_08_2019_agrotaim_2.jpg

Какво смятате, че трябва да се направи конкретно?

Смятам, че това, за което ви казах, трябва да се прилага и при нас, за да не влезе заразата в нашата област.


Трябва ли да се колят прасетата от т. нар. заден двор?

Личните стопанства нямат мерки за биосигурност, което означава, че заразата много лесно може да проникне в тях. Един стопанин може да не разбере, че заразата е влязла в задния му двор, поради 40-дневния инкубационен срок на заболяването. През тези 40 дни животните са реално заразени и са приносител на заразата. Ако такова животно бъде заклано през тези 40 дни, а месото разпространено из областта и страната под формата на колбаси, ето така плъзва заразата из цялата страна. Затова Европа стриктно следи дали изпълняваме европейските норми. Западна Европа е много сериозна притеснена, защото индустрията там е за милиарди евро. Заплахата чумата да тръгне от нас към Западна Европа е реална. Това не е регионален и национален, дори не европейски, а световен проблем. Както знаете, до този момент в Китай и други азиатски държави бяха унищожени милиони прасета.

02_08_2019_agrotaim3.jpg

Като държава с установени огнища на това заболяване, България има отговорност да пази другите страни. Причините за разпространение на това заболяване са две неща: дивите свине и домашните прасета. За вторите следва да кажем, че почти 100 процента са нерегистрирани. Не е проблем човек да си отглежда прасе, но трябва да се знае неговият произход, да е маркирано и регистрирано от съответния ветеринарен лекар. Тогава това прасе има шанс да бъде оставено.

Затова има съвсем ясно формулирана министерска заповед в 20-километровата зона всички нерегистрирани прасета трябва да се изчистят.


Имаме сигнали във вестника, че Вашите камиони разпилявали по пътя течната тор, която загробвате...

Нашите камиони не разпиляват течна тор. Това са подхвърляния на хора, които може би не са много добре запознати с начина, по който се извозва торта. Това се извършва от цистерни от инокс, предназначени за хранителни нужди и от тях не може да има какъвто и да е теч.

Не разбирам защо е притеснението на хората. Те нямат никакво основание да притесняват, ако не смятаме загубата от личното стопанство. Африканската чума засяга единствено свинете и опасността е за тях. Вирусът е абсолютно безопасен за човека. Дори заразено месо не представлява никаква опасност след термична обработка.

Притеснението е най-вече за нас - да не влезе заразата. Свинекомплексът в Исперих е най- сигурното място не само в Разградска област, но и в цялата страна, тъй като е с най-сериозни мерки за биосигурност от всички свинекомплекси в България. Тук със сигурност няма заболяване от Африканска чума, тъй като всяка седмица се пращат проби в акредитирани лаборатории. Така че зараза от свинекомплекса не може да излезе.

За нас обаче остава притеснението, че вътре има продукция за 11 000 000 лева, която може да бъде заразена отвън навътре.


Къде пласирате продукцията си?

България не е износител на месо, тъй като произвежда само 40-50 на сто от потреблението в страната, т.е. близо 60 процента от месото е внос. Така че ние реализираме цялата си продукция у нас. Но ако тази индустрия бъде доунищожена, всичкото свинско месо в България ще стане внос.

То ще бъде по-скъпо и редица родни преработвателни предприятия ще закъсат, защото няма да имат достъп до прясна суровина. Те ще бъдат изместени от външни преработватели от други държави, с други служители. Изобщо това ще бъде един голям удар за българската икономика.


Димитър КИРИЛОВ


Снимки: Мехмед АЗИЗ /архив/