Търсене

Начало Институции ВСС реши: Окръжният прокурор на Разград не е извършил нарушение
ВСС реши: Окръжният прокурор на Разград не е извършил нарушение
31 July 2019

Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Разград Тихомир Тодоров не е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Това реши дисциплинарният състав на Висшия съдебен съвет по образуваното преди повече от година производство срещу обвинител №1 на областта.

31_07_2019_prok.jpg

В началото на юли 2018 година, само няколко месеца след като даде висока оценка на прокуратурата в Разград, най-неочаквано главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров предложи да бъде образувано дисциплинарно дело за „допуснати от прокурор Тодоров нарушения на принципите, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати“.

На подобни основания в началото на 2018-та самият Тихомир Тодоров предложи за дисциплинарки районния прокурор на Разград Любомир Георгиев.

Едната от тях бе прекратена заради изтекла давност, а по другата ВСС прие, че не следва да му се налага наказание, тъй като не е извършил нарушение. Работата и по двете производства завърши в рамките на десет месеца.

Междувременно с дисциплинарно дело се сдоби и окръжният прокурор, като не стана ясно дали и по чии сигнал започна проверката срещу него.

В крайна сметка, след повече от 12 месеца размисли, разпити и изслушвания, съставът по производството прие, че Тихомир Тодоров „не е извършил нарушения по смисъла на чл. 307, ал. 3, т. 3 от Закона за съдебната власт, което да е основание за ангажиране на дисциплинарната му отговорност“.

Решението е гласувано и прието на последното заседание на Прокурорската колегия на ВСС в края на миналата седмица.

Мила КЮЛЮМОВА