Търсене

Начало Оживление Млади певци участваха в майсторски клас в Разград
Млади певци участваха в майсторски клас в Разград
31 July 2019

За четвърта поредна година се проведе майсторски клас за млади и талантливи певци. Организатор на събитието беше Сдружение „Бъдеще за Европа“ с председател Златка Пенчева. Музикалните артисти извайваха своите гласове в продължение на шест дни – от 23 до 28 юли, с помощта на продуцента на джаз, поп и рок музика в Българското национално радио Мая Райкова. Усилените репетиции всеки ден са протичали в продължение на повече от осем часа.

31_07_2019_klas.jpg

В неделя вечерта се проведе и концертът, на който участниците в класа демонстрираха усвоените певчески техники през седмицата. Тази година децата бяха на възраст между 11 и 20 години – както от Разград, така и от съседните ни Шумен и Варна. Мая Райкова се пошегува, че събитието след време ще се превърне в международен форум. Сред участниците бяха Пламена Петрова, Васил Петров, Андреа Начева и Мария Божидарова - възпитаници на Свилена Дечева, които работят съвместно в Центъра за работа с деца, а Никола Николов е неин вече бивш ученик. На сцената се представи и Павел Матеев, който се обучава в Арт център „Кърнолски“ в София.

Певците се разпяваха до последната минута преди концерта. Жанровете, които бяха подбрали участниците, бяха най-различни. В стил джаз беше изпълнението на Ивета Тодорова „I don't mean a thing”, а Габриела Грозева внесе романтика с „Не и на теб“, подходящ за валс. Павел Матеев се представи с блус и суинг чрез изпълненията на „Tennessee Whiskey” и „Stacy's Mom”. Камелия Николова и Кристияна Атанасова заложиха на песни на емблемите в поп музиката Уитни Хюстън и Кристина Агилера.

На концерта участниците поднесоха много изненади, като освен индивидуални представяния, публиката в ресторант „Лес“ чу дебютното изпълнение на новосформираната група „Лес Voices“ - „Заедно“. Неин вокален ръководител бе участничката в майсторския клас Кристияна Атанасова. Песента беше поздрав за управителя на заведението, в което се проведе класа, Милен Цонев. Един от дуетите, който се изяви на сцената с песента на БТР „Несбъдване“, беше между Никола Николов и Камелия Николова, също и негов ръководител.

Една от ученичките на Марияна Дучева – Алейна Кенанова, предизвика истинско вълнение с изпълнението си на „Докато сме млади“. Спомените за вокалния й педагог не избледняват и Мая Райкова й отдаде заслужено признание, като заяви, че е положила най-големите усилия, за да бъдат нейните ученици днешните професионалисти. Преподавателката е причината музикалният продуцент да започне да провежда майсторски клас в Разград вече в продължение на четири години. „Първата година беше много ползотворна и преживяването беше приятно.“, си припомни тя. Тази година се забелязва тенденцията участниците да поемат инициативата и да се включват творчески в работния процес. Талантливите разградски деца, за които говори с огромно вълнение, са причината да се завръща всяка година в града ни. Освен с певчески наставления, Мая Райкова се стреми да ги научи да бъдат човеци, да общуват помежду си, да работят заедно, в екип и да се подкрепят. „През тези четири години те израснаха много.“, разкри продуцентът. Тя сподели: „Обичам тези деца, вече ги възприемам като свои!“ и изяви желание да продължи да идва в Разград, за да работят заедно.


Десислава СТЕФАНОВА