Търсене

Начало Новини Опасността от африканска чума провали и мотосъбора
Опасността от африканска чума провали и мотосъбора
31 July 2019

Опасността от африканска чума провали лудогорския маратон, за жалост ще стане причина за отлагането и на мотосъбора на Пчелина, който трябваше да се състои в края на тази седмица. Това стана ясно вчера, ден след заседанието на Областния щаб при бедствия и аварии, на което бе обсъдено дали да бъде удължено или отменено бедственото положение, въведено на 24 юли в Разградска област.

31_07_2019_shtab_6.jpg
 31_07_2019_dinq.jpg

След като в неделя общинският съветник Иво Димитров символично почерпи с диня участниците в протестното бягане „В свински тръст срещу свинщината“, със същия армаган беше изненадан и кметът на Разград Валентин Василев.

Комичната сцена се разигра на сесията вчера, след като градоначалникът закачи Димитров, че е превърнал в политическо мероприятие протеста на „Зелена стъпка“, организиран на мястото на отменения заради чумата Лудогорски маратон.

Известният с провокациите си в местния парламент съветник не пропусна и тази възможност и побърза да отиде до пазара, откъдето се завърна с огромна диня.

Този път обаче кметът не се подаде на гнева, прояви чувство за хумор, нарами подаръка и лично го занесе за разфасоване. Така, на почивката, освен с кафе, съветниците се подкрепиха и с по парче диня.

За да не остава длъжен на Иво Димитров, когато заседанието беше подновено, Василев му поднесе надут червен балон.

На срещата в понеделник представители на различни държавни институции, общински управи и ловни сдружения информираха за свършеното в периода на извънредната ситуация.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев съобщи, че до момента в региона продължава да няма потвърден случай на заболяването, а участниците в заседанието се обединиха около становището, че заразата не е допусната благодарение на предприетите превантивни мерки и дейностите в изминалите дни.

Д-р Драмалиев съобщи, че ветеринарите от дирекцията, със съдействието на полицията и местната власт, продължават проверките по т.нар. „задни дворове“. Забелязвало се обаче, че в резултат на широката разгласа сред населението, хората сами са заклали животните си.

На представителите на общините д-р Драмалиев даде един ден време да представят места за загробване на животни при необходимост, като стана ясно че само в Лозница и Цар Калоян са приключили процедурите по определянето на такива ями.

От ловните сдружения в Разград, Исперих и Кубрат увериха, че извършват огледи в горите, но досега не са установили трупове на умрели прасета. Ловни билети се издавали, но отстрелът на диви свине бил минимален, тъй като животните в момента са в нивите.

Директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев съобщи, че са взети всички мерки за извършване на проверки и се съдейства на ветеринарите, поиска обаче да бъде организирано обучение на служителите му по отношение на контрола на земеделска продукция, за да знаят какви документи да изискват.

На заседанието бяха подадени и два сигнала към ветеринарната служба. Областният управител Гюнай Хюсмен, който ръководеше срещата, информира че гражданка е съобщила в приемната му конкретен адрес в Разград, на който нерегламентирано се отглеждат прасета. Обсъден бе и сигнал за това, че недобре херметизирани автомобили с отпадъчни води от свинекомплекса в Исперих преминават през целия град в посока близките ниви и това създава опасност.

След консултация с Министерството на земеделието, храните и горите, членовете на Областния щаб при бедствия и аварии решиха бедственото положение в Разградска област да бъде отменено. Частично такова обаче ще бъде въведено в 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ в Исперих. То влиза в сила от днес, ще продължи до 6 август включително и ще засегне териториите на общините Исперих, Завет и Самуил. За този район остава в сила забраната за влизане в горите на гъбари, билкари и други хора, събиращи горски продукти.

Обсъдена бе възможността да отпаднат ограниченията за дърводобив, тъй като това ще доведе до затруднения при снабдяването на населението с дърва. Фирмите, ангажирани с тази дейност обаче, трябва да приложат необходимите мерки са биосигурност.

КПП-тата, които ще бъдат изградени в 20-километровата зона, ще са подвижни, обясни старши комисар Йовчев.

На срещата областният управител Гюнай Хюсмен бе поканил и представители на мотоклуб „Лудогорски братя“, за да се запознаят лично с актуалната обстановка с африканската чума. Добрата новина за тях бе, че община Разград не попада в зоната на частичното бедствено положение и няма пречка мотосъборът този уикенд да се проведе. Тъй като в него ще има участници от страни, в които има огнища на чумата обаче, от Щаба изискаха организаторите да приложат мерки за биосигурност. За жалост това се оказа неизпълнимо условие и в ранния следобед вчера от клуба съобщиха на страницата си във фейсбук, че съборът се проваля, тъй като не е по силите им да изпълнят „изискванията за дезинфекция и осигуряване превенция за разпространение на африканска чума по свинете“.