Търсене

Начало Искам думата Ремонтът на пътя през Побит камък ще струва над 20 милиона лева, няма толкова
Ремонтът на пътя през Побит камък ще струва над 20 милиона лева, няма толкова
31 July 2019

Повече от месец след като Общинският съвет в Завет излезе с протестна декларация срещу бездействието на Агенция „Пътна инфраструктура“ към състоянието на републиканския път Просторно - Побит камък – Завет – Веселец, от ведомството отговориха че пари за цялостен ремонт няма.

Припомняме, че гласуваният на сесия документ съдържаше и предупреждение, че обществеността на община Завет ще инициира граждански инициативи за защита на конституционните си права, в това число и гражданско неподчинение, ако органите, от които зависи привеждането на пътя в годно състояние за нормална експлоатация, не се съобразят с позицията на местния парламент.

31_07_2019_zavet.jpg

На заседанието съветниците възложиха на кмета на Завет Ахтер Велиев да отправи питане до областния управител Гюнай Хюсмен, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и АПИ „Кога ще започне ремонта на Републикански път ІІІ-4902?”,

а декларацията да бъде публично оповестена.

В докладната се посочваше, че предвид съсредоточаването на всички важни държавни, финансови и медицински институции в Разград, на жителите от община Завет се налага постоянно да минават по пътя, който от години е в отчайващо състояние.

В отговор на поредния апел на местната власт за отпускане средства, в началото на тази седмица е получено писмо от Агенция „Пътна инфраструктура“. В него надълго и нашироко се припомня какво е свършило ведомството за рехабилитацията на спорния път от 2016 година насам – от кръпките до работите по подобряване на отводняването и ландшафтното оформяне. Отговорът съдържа уверения, че Агенцията „отчита значението на всеки републикански път, независимо от неговия клас, стопанско значение и натовареност“.

В същото време обаче за трайното възстановяване на техническите характеристики на

път ІІІ-4902 било необходимо извършването на цялостен ремонт. По прогнозна оценка на експерти от АПИ това би струвало 20 – 25 млн. лева, ресурс, с който към момента Агенцията не разполагала.

Има и утеха – допълнителни ремонтни работи по настилката били планирани до края на настоящия строителен сезон, като обемът им щял да бъде съобразен с „разполагаемия финансов ресурс за поддържане“.

Вчера за „Екип 7“ кметът на Завет съобщи, че вече е разговарял с шефа на Областното пътно управление в Разград инж. Людмил Янев. Той съобщил, че е поискал 150 000 лева за компрометирания републикански път и очаквал парите да бъдат преведени през август.

Дали това ще се случи и ще потушат ли частичните ремонти нагласите за гражданско неподчинение, предстои да видим.

Припомняме, че до подобна ситуация се стигна и през пролетта на 2016 година. След направеното тогава официално питане от кмета на общината, от МРРБ съобщиха, че цялостен ремонт ще струва 18 милиона лева. За да не се стигне до гражданско неподчинение, бяха отпуснати 1 000 000 лева за превантивен ремонт на най-критичните участъци.

Три години по-късно пътят отново е разбит, а както става ясно цената за тоталната му рехабилитация се е покачила с няколко милиона.

И тъй като засега проблемите остават, Ахтер Велиев използва случая да призове гостите на традиционния селищен празник на Завет, който ще се проведе този уикенд, да шофират внимателно.

Мила КЮЛЮМОВА