Търсене

Начало Новини Съдът отхвърли и този иск на Радослав Пенев – Ачо срещу прокуратура
Съдът отхвърли и този иск на Радослав Пенев – Ачо срещу прокуратура
31 July 2019

И делото за най-баснословния иск, завеждан досега от Радослав Пенев-Ачо срещу прокуратурата, завърши безславно, поне на първа инстанция.

В края на май доживотният затворник внесе претенция на стойност 3 500 000 лева, а в хода на процеса, по време на второто заседание, поиска от Окръжния съд в Разград да допусне изменение в цената му и тя достигна 5 000 000 лева плюс лихвите върху тях.

31_07_2019_pevev.jpg

Пенев заведе иска си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като твърдеше че пребивава в затвора незаконно и липсват основания за задържането му под стража. Имало решение на ВКС за възобновяване на делото му, но никой не го бил уведомил за това. Преписка с мнение, че има основания за внасяне на искане за възобновяване на тежкия наказателен процес, подписал и бившият окръжен прокурор, сега член на ВСС Огнян Дамянов. По нея бил разпитван и самият бивш вътрешен министър Румен Петков, твърдеше осъденият и настояваше същият да бъде призован като свидетел, за да се установи дали това е факт. Съдът обаче отказа да допусне до разпит Петков.

Неимуществените вреди, за които Пенев претендираше обезщетението, бяха свързани с това, че е поставен незаконно в пълна изолация, че търпи репресия от страна на съдебната власт, че за кратко време заради стреса около него починали майка му и дядо му, че не го освободили да отиде на погребенията.

Близо 20 дни след последното заседание по гражданското дело, Окръжният съд се произнесе с решение, с което изцяло отхвърли иска за заплащане на неимуществени вреди.

От събраните доказателства се налага извод за недоказаност на твърдението..., че новообразуваното на 3.11.2010 г. производство по преписка № 879/2010 г. на Разградска окръжна прокуратура е вследствие на възобновяването на делото по молба на ищеца след отмяна на присъдата, както и че същото е засекретено“, пише съдът.

Такава преписка действително била образувана по повод молбата Пенев, и по нея, и по всички следващи с идентично искане за възобновяване обаче, окръжният прокурор на Разград бил постановил откази, потвърдени и от горестоящи инстанции. Всеки път до затворника били изпращани и уведомления за това. Искане от страна на окръжния прокурор за възобновяване, както твърди Пенев, липсвало.

Изложените съображения водят до извод за неоснователност на предявения иск за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер 5 000 000 лв. и същият следва да бъде отхвърлен. Акцесорният иск за лихви също следва да бъде отхвърлен, без да се разглежда по същество възражението на ответника за изтекла погасителна давност“, посочва съдът в решението си.

От него става ясно че направените деловодни разноски остават за сметка на бюджета на съда, тъй като Пенев е освободен от внасяне на такси и разноски.

Решението може да се обжалва пред Апелативен съд - Варна.

Радослав Пенев-Ачо е в затвора в Белене от 2007 година, когато беше признат за виновен за убийството на шефа на Държавната дивечовъдна станция в Сеслав Александър Македонски.

Оттогава досега исковете и жалбите му до съда срещу всевъзможни ответници валят, единици от тях бяха уважени частично от съда.

Мила КЮЛЮМОВА