Търсене

Начало Новини Десетки бягаха в Градския парк „в свински тръст срещу свинщината“
Десетки бягаха в Градския парк „в свински тръст срещу свинщината“
29 July 2019

Вчера беше даден старт на осемкилометровото протестно бягане „В свински тръст срещу свинщината“. Спортната проява се организира от клуба за приключенски спортове „Зелена стъпка“ в израз на несъгласие относно забраната за провеждането на Лудогорския маратон заради бедственото положение, свързано с африканската чума по свинете.

Шестото издание на инициативата трябваше да се проведе през уикенда в местността Пчелина.

29_07_2019_biagane_2.jpg

Вместо това още преди девет часа вчера около сборния пункт пред Ронда в Градския парк започнаха да се събират ентусиасти, разочаровани от провала на Лудогорския маратон. В редиците им имаше и такива, които никога не са ходили на събития на клуба, нито са бегачи. Те изразиха своето недоволство чрез хумор, като поставиха начало на проявата с актуалните за събитието музикални произведения Бюрократ“ на Васко Кръпката и „Машина за месо“ на Милена. Председателят на „Зелена стъпка“ Цоньо Пенев се пошегува: „Ние сме единствените, които в момента пазим свинете от чумата.“

Въоръжени с бутилки вода, в горещия неделен ден от алеята пред Ронда в парка около 50 бегачи и колоездачи започнаха обиколката си на трасето по маршрут Младежки парк – Абритус – пешеходната зона – ул. „В. Левски“ и обратно до Градския парк.

Част от доброволците останаха на сборния пункт, на който окачени висяха медалите с датата на маратона, предназначени за участниците в него, които никога няма да бъдат използвани. Тогава техните емоции взеха връх, а спомените от миналогодишните издания на Лудогорския маратон оживяха отново: „Всички се събирахме около огъня, носехме музикални инструменти, беше невероятно изживяване. Властите не разбират какво означава това за нас“. Те споделиха, че за всички участници това е огромно неудовлетворение. В техните редици има представители на различни професии – програмисти, юристи, дизайнери, бизнесмени, архитекти, участниците са както млади, така и на над 70-годишна възраст.

Лудогорският маратон е времето им за разпускане сред природата. Въпреки че корените на някои от тях са от Разград, те пропътуват разстоянието от далечна София или от други градове, където са се установили, за да вземат участие в него.

Както стана ясно по-рано, в тазгодишното издание се очакваха повече от 300 участници не само от България. Забраната доведе до провала на цялостната организация на маратона и предизвика огромно неудобство както за участниците, така и за организаторите. Варненките Венцислава Цачева и Радосвета Симеонова бяха сред ентусиастите, които пробягаха разстоянието в Разград. Те възмутено коментираха: „Тук сме заради маратона, бяхме се организирали. След като разбрахме, че е отменен, дойдохме, за да изразим своя протест“.

Цоньо Пенев коментира за „Екип 7“ създалата се ситуация. „Името на днешната проява е просто игра на думи, не е нещото, в което да се вглеждаме“, подчерта той. Според него забраната на Лудогорския маратон е завършек на неспособността на българските власти да се справят със съществуващия проблем. Той разкри, че в съботния ден на мястото на старт-финала на Пчелина са се пекли свински пържоли, въпреки че един от аргументите за отменянето на маратона е внасянето на заразена храна. „Липсва всякакъв контрол, няма нито една табела да предупреди хората да не го правят. Видяхме, че по трасето има организирана сватба. Лично преброих 50 коли и два автобуса, нямаше никакви ограничения“, възмутено разказа Цоньо Пенев. Според него заповедта на областния управител не включва забрана за тяхната дейност, но кметът я е дописал и не е допуснал провеждането на Лудогорския маратон. Стана ясно, че някои от участниците от чужбина вече се намират в близост до Разград, като ще им бъдат връщани такси, но всеки си поема сам направените други разходи. Всеки присъстващ на протестното бягане обаче таеше надежда, че Лудогорски маратон тази година все пак ще се състои. „Не сме сигурни дали въобще ще успеем да го проведем, но се надяваме да се справим, усилено търсим дата, ако под някакъв предлог не осуетят и втория ни опит“, разясни Цоньо Пенев. Пред организаторите не стои вариантът маратонът да се проведе в друг град в България, защото целта им е да разкрият на участниците природата в Разградския регион.

Сред останалите инициативи на „Зелена стъпка“ е и наближаващият есенен трансграничен маратон „Via Pontica“, при който се пробягва разстоянието до Румъния и обратно. Във връзка с тиражираната версия, че африканската чума е дошла на българска територия именно от северната ни съседка, възниква въпросът дали ще се състои и това спортно събитие. „За момента нямаме индикации за проблеми и затруднения“, коментира Цоньо Пенев.

По времето, когато трябваше да се състои финалът на Лудогорския маратон и да се премине към раздаването на медалите, бегачите в свинския тръст финишираха.

За спортистите беше осигурена вода и голяма диня, която разряза общинският съветник Иво Димитров.


Десислава СТЕФАНОВА