Търсене

Начало Новини Капанският ансамбъл и ДТА „Лудогорче“ се обединяват
Капанският ансамбъл и ДТА „Лудогорче“ се обединяват
18 February 2008

Капанският ансамбъл ще поеме „под крилото си“ малките танцьори от ДТА „Лудогорче“, съобщи зам.-кметът Кина Дякова по време на заседанието на Комисията по култура към Общински съвет – Разград. Основната причина за сливането на двете формации е предстоящата реформа в образованието.18_02_2008_kapan.jpgСега ръководеният от хореографа Стефан Иванов детски ансамбъл се води към графата „Други дейности“ на функция „Образование“, а репетициите са в сградата на ОУ „В.Левски“. Промяната се налага заради въвеждането на делегираните бюджети в просветата.

На практика чрез обединението се увеличава щатът на Капанския ансамбъл от 58 на 63 души. Новите попълнения са от „Лудогорче“ - хореографа, помощник- фореографа и тримата музиканти. Предстои изработването на вътрешен правилник. Двата ансамбъла ще ползват по график една и съща база – репетиционната зала на Общинския културен център. След време това ще става в Камерната зала, за чието довършване местната администрация е кандидатствала за фининсиране по програмата „Регионално развитие“.

И досега Капанският ансамбъл и „Лудогорче“ са радвали публиката със съвместните спектакли, а сега малките изпълнители ще бъдат дори още по-мотивирани да развиват танцовите си умения, смята Кина Дякова. По този начин младите танцьори ще са и потенциалните нови попълнения в култовия професионален състав, чието основно призвание е да съхранява и обогатява уникалните фолклорни традиции на местната общност.

 

Димитър КИРИЛОВ