Търсене

Начало Искам думата Ще дойдат местните избори, ние още гледаме партийни плакати от Евровота
Ще дойдат местните избори, ние още гледаме партийни плакати от Евровота
29 July 2019

Предизборни плакати, приканващи жителите на самуилското село Голяма вода да гласуват за кандидата за евродепутат от ДПС, висят по указателните табели. Макар че новите представители на България в Европарламента вече навъртяха близо месец стаж, все още никой не се е погрижил за това агитационните материали да бъдат свалени.

29_07_2019_izbori1.jpg

Според чл. 186, ал. 3 от Изборния кодекс до седем дни след вота партиите, коалициите от партии и инициативни комитети трябва да премахнат поставените от тях предизборни плакати по повод кампанията, в този случай за избор на членове на Европейския парламент, който се проведе на 26 май. Друг текст от Кодекса казва, че при неизпълнение на това задължение на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лева.

Случаят в Голяма вода не е изолиран, плакати от отминалите избори има много други места в Лудогорието.

Крайно време е общинските администрации в областта, чиито ангажимент е да контролират този процес и да санкционират нарушителите, да си свършат работата, по възможност преди да е започнала агитацията за местните избори на есен.

Шенол АХМЕДОВ