Търсене

Начало Искам думата Г-жо Ангелкова, не сте права да ни обвинявате, че предпочитаме чуждите плажове
Г-жо Ангелкова, не сте права да ни обвинявате, че предпочитаме чуждите плажове
29 July 2019

Госпожо министър на Република България не сте права, че социалните мрежи провалят летния туристически сезон у нас. Не сте права и затова да обвинявате българина, че вместо нашето море, предпочита да събира тен по плажовете на Турция, Гърция, Египет и Тунис. Грешите като ни убеждавате, че заради намалена покупателна способност, драстично е намалял броят на почиващите по Черноморието ни руски туристи.

29_07_2019_hodjov_2.jpg

Част от гръцкия курорт Паралия Катерини. И тук има хотели на първа линия, но са значително по-малки от нашите и са винаги пълни. Да се чуди човек кои са по-добрите инвеститори – нашите ли, гръцките ли?...


29_07_2019_angelkova.jpghodjov.jpgЗа много, и още много неща не сте права, г-жо министър. Но за да сте в час с проблемите на българския туризъм, е необходимо да напуснете кабинета на „Дондуков“ и да слезете сред хората, които осигуряват едно голямо и изключително важно перо при формирането брутния вътрешен продукт на страната.

Госпожо Ангелкова, как искате българинът да предпочете нашето море, след като разните му бизнесмени го имат за дойна крава и го доят така, че цяла година да почиват от изкараното през трите летни месеца? При цени от 70 лева за шезлонг и чадър и 1.60 лева за това, че си разпънал хавлиена кърпа на плажа, ще загубим и тези, които все още се престрашават да почиват у нас.

Говоря Ви от опит, госпожо министър. В състояние съм да направя съпоставка между нашето Черноморие и летните курорти в Турция, Гърция, Румъния и Тунис.

За последно у нас съм бил на Златни пясъци преди една петилетка. В четиризвездния хотел, притиснат от всички страни от бетонните туловища на други извисили се към небето хотели, на рецепцията ме посрещна ядосана на целия свят красавица. Вярно, че имаше ол инклузив, но телевизорът в стаята не работеше. Все пак тази „екстра“ бе уредена по някакъв начин, за да мога да изкарам един „приятен“ уикенд, който ми струваше на семейство по 98 лева на човек на ден. Как тогава, госпожо министър, да се чувствам като бял човек на плажа в родната си страна?

Затова пък, госпожо Ангелкова, като отида на остров Гьокчеада /Имрос/ в Турция съм посрещнат така, сякаш че ли съм неговият султан. Островът има 90-километрова плажна ивица и от няколко години стана възможен за туристи. Тъй като отстои на 500 км от Разград, го посещавам поне три пъти през лятото. Мога да си го позволя, защото за хотел ми вземат 20 лева български пари на човек, в които влиза и закуската. Освен това никой не ти прави забележка защо си консумираш домашната ракийка. Напротив, компания ти прави лично собственикът на хотела и ресторанта. Заради многото български туристи е научил езика им, за да общува с тях на родния им език.

29_07_2019_hodjov_1.jpg

 

Еднодневен престой на турския остров Гьокчеада /Имрос/ със спането, яденето и пиенето ще ти излезе 35-40 лева, максимум 50, ако поразпуснеш каиша. Чадърите и шезлонгите на плажа са напълно безплатни, няма защо да се чудим защо от година на година все повече се чува българска реч на този остров. На острова има девет малки селца – пет гръцки и четири турски, като всяко от тях има малка пречиствателна станция, което значи, че морето е кристално чисто. Няма чалга, няма дандания, болни са на тема екологично производство /строго контролирано от държавата/, затова и туристите на изпроводяк пълнят багажниците с местна продукция – зехтин, плодове, конфитюри, сирена и какво ли не още.

На снимката е авторът /вдясно/ с още двама разградчани в едно от гръцките села на острова, което е родно място на вселенския патриарх Вартоломей. Заведението е кафене в приземния етаж на родната му къща, държи го племенникът му /възрастният мъж на заден план/, а посетителите не секват. И тук, както и в Гърция, от всеки дребен исторически факт правят туристическа атракция и потокът не спира. Да, по-добре и по-печелившо е така, а не да се мъчиш да привличаш туристи с бетон и скъпотия...

 

Излиза така, че еднодневен престой на Гьокчеада със спането, яденето и пиенето ще ти излезе максимум 35-40 лева. Като приемем, че чадърите и шезлонгите на плажа са напълно безплатни става ясно защо от година на година все повече се чува българска реч на този остров. И още нещо, на няколко километра от плажната ивица не можеш да видиш застроена сграда, камо ли хотел.

Госпожо министър, имах удоволствието преди години да гостувам на кмета на област Македония в Гърция. В нея се намира един най-хубавите и известни тамошни курорти Паралия Катерини и като добър домакин кметът ми показа неговите прелести. Предварително ми бяха казали, че е нещо сходно с нашия Слънчев бряг, но на място разбрах, че единственото общо между тях е, че се наричат курорти.

Тук няма да видите сгради по-високи от три етажа, а обслужването по заведенията е такова, че се чудиш дали да не се поръчаш още едно и още едно. Стана ясно, че водата за пиене по заведенията е не 11 лева за литър и половина, както е при нас, а е напълно безплатна, като от собствениците на заведения не се взема тротоарна такса. Това се правело с цел държавата да не задушава бизнеса с всевъзможни такси, госпожо министър!

Като човек отговорен за българския туризъм Ви пожелавам още да посетите Тунис, и по-специално средиземноморския им курорт Хамамет, и ще разберете защо българите предпочитат тази далечна туристическа дестинация, а не да бъдат законно скубани от наши алчни бизнесмени по морето.

Лично аз няма да го позволя, както предполагам и много други българи.


Мехмед ХОДЖОВ


Бележка на автора

Вбесих се от последните изказвания на нашия министър и затова си позволих да напиша тия редове.

Чудя се на наглостта на тия хора! Понякога ми приличат на едновремешните комунистически велможи, които преди 40 години ни убеждаваха, че тука е рай, а „оттатък“ е истински ад. Само че тогава живеехме в затворена система, не можехме да излизаме навън, та сами да видим и сравним. Затова сега трябва наистина да си съвсем нагъл, че да убеждаваш хората в нещо, което сами могат да видят и преценят. Аз имам очи и глава на раменете си, не ме правете на глупак, моля!