Търсене

Начало Оживление Здравко Душков награди с медали премиера, просветния министър и Бербатов
Здравко Душков награди с медали премиера, просветния министър и Бербатов
29 July 2019

Пловдивският университет „Пайсий Хилендарски“ бе домакин на поредната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/, обединяваща неделните български училища извън България.

В момента в чужбина има 356 такива школа /от догодина се очаква разкриването на още 45/, а в тях 33 000 деца изучават българския език и култура.

29_07_2019_boiko_4.jpg

Всеотдайно за това работят 1500 учители на 5 континента в 43 държави и 273 населени места на планетата. А българският език вече се признава в 10 щата на САЩ, благодарение на апостолската работа на директорите на училищата в Чикаго, посолството ни там и МОН.

България е единствената страна, правителството на която, чрез Министерството на образованието, подпомага финансово училищата си зад граница. Това бе отчетено в доклада на Ирина Владикова, председател на Асоциацията.

29_07_2019_boiko_6.jpg

Гости на форума бяха премиерът Бойко Борисов, просветният министър Красимир Вълчев, Илияна Йотова - вицепрезидент на България, ректорът на Пловдивския университет проф. Румен Младенов, футболистът Димитър Бербатов – основател на едноименната фондация за даровити деца и др.

С бурни аплодисменти залата посрещна обещанието, което премиерът Борисов даде в поздравлението си - че за следващата година България ще финансира допълнително с 2 000 000 лева разкриването на още 45 школа. Премиерът отговори изчерпателно на редица въпроси поставени му от делегатите за проблеми в техните училища.

29_07_2019_boiko_5.jpg

Внушително и повече от впечатляващо бе разградското участие на форума. Присъстваха разградчанката Бойка Попова, която сега живее в Америка и е основател и директор на училището за изучаване на български език и култура „Христо Ботев Академи“ във Вашингтон; Елка Драмалиева - директор „Хуманитарни дейности“ към Община Разград; Диана Първанова - директор на ОУ „Васил Левски“, Здравко Душков - представител на Училищен спортен клуб „ОУ Васил Левски“.

Бойка Попова и Здравко Душков бяха не просто участници в конференцията, а имаха и мисията да представят спортното състезание „Левски скок“, за пръв път проведено във Вашингтон през май 2017 г., и последвано след това в няколко училища по света - Сан Диего, „Родна стряха“ - Ларнака, Кипър и др. Идеята за тази презентация дал проф. Пламен Радев – разградчанин, преподавател в Пловдивския университет и също участник в конференцията.

Състезанието „Левски скок“ е в чест на Апостола и има много голям патриотичен заряд. В него участват децата на българските училища зад граница, техни родители и учители, а най-добрите биват награждавани с медали с образа на Левски на фона на българския трикольор.

И тук вече дойде голямата изненада, поднесена от неуморния и креативен разградски спортен деятел.

Под бурните аплодисменти на присъстващите Здравко Душков обяви, че от името на Училищния клуб при ОУ „Васил Левски“ в Разград и на ръководството на „Христо Ботев Академи“ - Вашингтон със златен медал за „Левския скок към всички български училища по света“ се награждават премиерът Бойко Борисов, министърът на науката и образованието Красимир Вълчев и футболистът Димитър Бербатов.

Наградите връчиха Бойка Попова и самият Душков, по чиято идея се провежда състезанието повече от 25 години.