Търсене

Начало Новини Бедствено положение в Лудогорието заради чумата по свинете
Бедствено положение в Лудогорието заради чумата по свинете
26 July 2019

Бедствено положение заради реалната опасност от възникване на огнища на Африканска чума по свинете /АЧС/ бе въведено в областта от 24-ти до 30-ти юли по решение на Областния щаб при бедствия и аварии. Заповедта за въвеждането на извънредната ситуация подписа областният управител Гюнай Хюсмен.

26_07_2019_bedstvie_1.jpg

„Обстановката се усложнява, регионът е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерси и да сме адекватни към ситуацията, която може да се промени във всеки момент, заяви Хюсмен в началото на заседанието на щаба, в което участваха представители на седемте общини в областта и институциите, имащи отношение към проблема.

Според заповедта координацията по изпълнението й ще се извършва от директора на ОДБХ-Разград, от ОДМВР-Разград имат ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомагат ОДБХ-Разград с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в Област Разград. Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ започват от община Исперих, целта е унищожаване на нерегистрираните животни.

Със заповедта се забранява достъпът в горите на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

След официалното обявяване на бедствено положение областният управител посети ДЛС „Воден – Ири Хисар“. Директорът на стопанството инж. Кирил Колев информира, че още от миналата година са предприели мерки за предотвратяване на заразата и това е сред предпоставките да се опази досега регионът от поява на заболяването. От началото на 2019 година на четирите входа са изградени дезинфекционни ями, на входовете на административните сгради също има вани за дезинфекция на обувките на служителите и посетителите. Със специални ръчни помпи се пръскат гумите на автомобилите.

По време на визитата бе коментирано и ремонтирането на дългата около 50 километра ограда, за да се затворят пролуките по нея. Инж. Колев поиска чрез Гюнай Хюсмен съдействие от полицията при спиране на хората, които берат трюфели и гъби.

Вчера областният управител и екипът му участваха в информационна среща, организирана от Министерство на земеделието, храните и горите и ОД „Земеделие“ - Разград. Тя е част от кампанията за разясняване на прилагането на мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума. Лектори на срещата бяха д-р Койчо Коев и доц.д-р Владимир Петров от Ветеринарно-медицински факултет на Тракийски университет – Стара Загора.

Пред експертите и участниците в срещата - ветеринари, кметове на населени места и собственици на регистрирани свинеферми Гюнай Хюсмен информира за взетите и предстоящите мерки за неразпространение на заболяването. Той уточни, че в заповедта му за обявяване на бедствено положение няма разпореждане да се унищожават животни по населени места, но препоръча гражданите сами да заколят прасетата, които отглеждат в малките си стопанства, от типа „заден двор“.