Търсене

Начало Оживление Андреа и Карлос от Чили са новите Крал и Кралица на Панаира
Андреа и Карлос от Чили са новите Крал и Кралица на Панаира
26 July 2019

Една от най-очакваните прояви по време на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти несъмнено е изборът на Крал и Кралица. Конкурсът за красота и талант всяка година привлича многобройни зрители.

На тазгодишното издание се проведе оспорвано съревнование измежду петте състезателни двойки от гостуващите държави – Чили, Китай, Русия, Канарски острови и Грузия. Короните обаче бяха само две и кметът на Разград Валентин Василев ги постави на представителите от Чили – Андреа и Карлос.

26_07_2019_pan_2.jpg

Двамата са занимават с танци от 7 години. В бъдеще Андреа, която сега е на 16 години и учи в гимназия, планира да се занимава с медицина. Това сподели самата тя по време на четвъртата състезателна категория – кратко интервю. 18-годишният Карлос пък е първа година студент в инженерна специалност.

26_07_2019_pan_13.jpg

Всички претенденти за отличието преминаха през четири кръга – дефилиране с национални костюми, представяне на национален танц, заучаване и изпълнение на танцови движения от български народни танци и провеждане на интервю. Сред критериите за определянето на двойката победител бяха танцови умения и ефектен костюм. Експертното жури бе в състав: художникът и творчески секретар на групата на художниците в Разград Петко Антонов, председател, и членове - фотографът Минка Христова и хореографът Иван Иванов. Тази година имаше две промени в програмата. За първи път се избираше състезателна двойка, а не индивидуални участници. Сред претендентите липсваше и представител на България. Конкурсът приключи с извиване на кръшно право хоро на площада пред Общинския културен център. След това Андреа и Карлос поведоха дефилето на танцовите състави, качени в тематичната за региона ни римска колесница.

26_07_2019_pan_7.jpg

Вторият ден от Панаира разкри пред присъстващите на площада пред Общинския културен център част от света на модата. Преди концерта, който поради влошените метеорологични условия се състоя на закрито, се проведе ревю-спектакъл на авторски облекла „Български кенар“. Фините облекла от висококачествен памук, дело на дизайнера от Велико Търново Валентин Калайджиев, включваха ризи, блузи, рокли с изобразени шевици. Моделите на импровизирания моден подиум бяха представители на Младежките танцови формации при Народно читалище „Напредък 1901“ с художествени ръководители Илонка Неделчева и Илиян Дончев. Всички получиха грамоти за участие в ревюто.

26_07_2019_pan_14.jpg

В последния ден от Панаира алеите пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ се превърнаха в артистично пространство, където над 60 малки и големи художници в продължение на близо един час изобразяваха с пастели и моливи върху белия лист своите впечатления от традиционното събитие. Името, което носи конкурсът за детска рисунка, „Фестивал на млякото и традициите“, беше и темата на тазгодишното издание. Децата рисуваха в три възрастови групи – до седем години, от осем до единадесет и над 12-годишна възраст. Освен новите приятели, с които се сдобиха, малчуганите получиха за своите многоцветни картини грамота за участие и сладка почерпка. Рисунките им оценява тричленно жури: художникът Росица Йорданова и уредниците в галерията Данаила Димитрова и Дияна Станчева. Сред най-малките от първа възрастова група с най-висока оценка за своите артистични заложби беше оценена Дарина Беллами, второ място зае Мелин Мехмед, а на трета позиция застана Мария-Анастасия Крумова. Поощрителната награда отиде при Галина Минкова, като всички наградени бяха на 7-годишна възраст. Във втора възрастова група броят на участниците беше най-голям – 31 деца. Въпреки оспорваната надпревара, първенец стана Виктория Неделчева, втора стана Ванина Валентинова, и двете на десет години, а трета бе с една година по-голямата Александра Симеонова. Поради големия брой участници, поощрителни награди в тази възрастова категория бяха раздадени на Кремена Кръстева и на Мария Йорданова. Сред най-големите рисунката на 13-годишната Дамяна Георгиева беше оценена най-високо, Нури Нури стана втори, третото място бе отредено за Кристиян Светлозаров, а с поощрителна награда от конкурса си тръгна Селин Дауд. Организатори на артистичната проява са Община Разград, Център за работа с деца, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“, Общинските предприятия „Паркстрой“ и „Ученическо столово хранене и почивно дело“.

26_07_2019_pan_4.jpg

Докато все още се раздаваха наградите от конкурса за детска рисунка, започна забавното състезание „Да правим таратор, а не терор!“. Тази година климатичните условия позволиха неговото провеждане, за разлика от миналата, когато то отпадна от програмата на Панаира. Своите умения за приготвяне на националната ни студена супа демонстрираха всички чуждестранни танцови състави, гости на Панаира – Грузия, Русия, Чили, Китай, Канарски острови. Необходимите най-важни „съставки“ за това състезание са нагласата за много забава и умелото въртене на черпака. Журито, което оценява вкусовите качества на таратора, прецизността и атрактивността на отборите, бе от екипа на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Разград. Всички отбори вложиха голямо усърдие и хъс за победа, затова и журито не присъди първа, втора или трета награда. Представителите на Русия спечелиха наградата за най-атрактивен отбор, а гостите от далечен Китай – за най-футуристичен. Най-бързи с ножа и черпака се оказаха представителите на Чили. Гостите от Грузия успяха да нарежат краставицата най-ситно. Представителите на Канарските острови си тръгнаха като „приятели на кравите“. Освен грамоти, участниците получиха и тематични подаръци.

26_07_2019_pan_10.jpg

Финалният концерт на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти предостави достоен завършек на тридневното културно веселие. Представителите на Русия впечатлиха с изпълнението си на „Катерино моме“.

Панаирът беше закрит от кмета на Разград д-р Валентин Василев, който изрази надежда, че догодина участието на гостите от чужбина ще бъде в още по-разширен състав. Многоцветното и интернационално събитие беше закрито от ефектна заря, която изпревари връчването на грамотите за участие, а на площад „Ларго“ българи и чужденци се хванаха за ръце на дълго право хоро.


Десислава СТЕФАНОВА