Търсене

Начало Новини Ремонтират основно детските градини в Исперихско
Ремонтират основно детските градини в Исперихско
26 July 2019

Със средства от общинския бюджет в детските градини на територията на община Исперих в момента се правят ремонти. От местната администрация казаха, че материалната база в почти всички селски детски заведения е в незадоволително състояние, тъй като от години не са правени ремонти.

26_07_2019_isperih.jpg

Сега в сградите се извършват различни дейности - подмяна на подови настилки, освежаване на занималните и спалните помещения, ремонтиране на санитарните възли и кухненските блокове, възстановяване и боядисване на фасадите на сградите, смяна на улуци, дограми и врати, подмяна на осветление. В една от детските градини се прави външна топлоизолация, а в друга се подменя покривната конструкция.

През август директорите на четирите детски заведения в града също ще стартират дейности по подобряване условията на сградите, които стопанисват. От администрацията увериха, че всички ремонтни дейности ще бъдат извършени в срок и няма да възпрепятстват започването на новата учебна година, през която се очаква детските градини в общината да приемат около 700 деца.

Припомняме, че в рамките на този мандат в общината бяха закрити 10 детски градини, поради недостатъчна пълняемост на групите, което е налагало огромно дофинансиране от страна на общинския бюджет. В момента всички градини работят с пълен капацитет, а ресурсът, доскоро отделян за дофинансиране, вече е насочен за обновяване на материалната база и постепенното осигуряване на равен достъп до качествено образование на всички деца.

Община Исперих е една от малкото в страната, в която родителите са освободени от задължението да плащат такси за децата си в градините.

Ангел НИКОЛОВ