Търсене

Начало Новини Насипни яйца с неизвестен срок на годност продадоха на разградчанка
Насипни яйца с неизвестен срок на годност продадоха на разградчанка
26 July 2019

Насипни яйца с неизвестен срок на годност продадоха на клиентка в магазин на кооперативния пазар в Разград. В понеделник Снежана Кирилова влязла в търговския обект и заварила жената зад щанда да говори по мобилния си телефон. Запитала на каква цена са яйцата, а продавачката, продължавайки да говори, отвърнала „23 стотинки“.

Поисках 10 яйца, тя се обърна, извади найлонов плик с такава разфасовка и ми го подаде.

26_07_2019_qica_2.jpg

Платих 2.30 лева и попитах нямат ли яйца в кутии. Продавачката все още говореше, но ми каза „имаме“, взе пликчето и вместо него ми даде кутия с яйца. Попитах дължа ли нещо, като предположих, че може в този вариант да са по-скъпи, но отговорът беше „не“, разказва клиентката.

Прибирайки се, започнала да разтоварва покупките и извадила яйцата, за да ги прехвърли в хладилника. Тогава забелязала, че едно от тях е пукнато и че от вътрешността му нещо синее.

Оказа се, че яйцето е мухлясало.

Върху черупките нямаше датировка, погледнах кутията като предположих, че там трябва да е обозначено. На нея пишеше, че са произведени на 27 май и са годни до 23 юни. Датата беше 22 юли! Сетих се, че не ми дадоха касова бележка, но реших, че на другия ден ще се върна в магазина. Лято е, как може да продават яйца на два месеца, разказа жената.

Помоли ни на следващия ден да я придружим инкогнито до въпросния магазин и да изслушаме разговора, който ще проведе, тъй като не разполага с касова бележка и няма друг начин да ни докаже, че именно оттам си е купила яйцата със съмнително качество.

От спора, на който станахме свидетели, се уверихме, че покупката Кирилова е направила от магазина, в който се намираме. Не разбрахме обаче какъв е срокът на годност на спорните яйца.

Продавачката обясни, че е „услужила“ с кутия, която си е нейна и че маркировката отгоре няма връзка с датата на производство на продадената стока. На въпрос на клиентката все пак какъв е истинският срок на закупените яйца и как тя да го знае, след като този не отговаря на истината, а друг никъде не е упоменат, жената зад щанда отговори, че в магазина има „бележка“, на която го пише, и побърза да я покаже – хвърчащ лист с дата и печат. Фрапиращото бе, че и посоченият там срок беше изтекъл дни по-рано - 17 юли.

Вие подигравате ли ми се, или и това не е точната бележка?, попита Снежана Кирилова. Продавачката отвърна, че е сбъркала листчето и че все пак има бележка за тези яйца. Така и обаче не я показа. Предложи да подмени с други върнатите от клиентката яйца, тя обаче й отказа. Явно с цел да приключи дебата, магазинерката й върна парите за покупката. А оттам нататък опитите на потърпевшата жена да разбере какъв е реалният срок на годност и да получи разумно обяснение как е възможно посред лято да продават яйца без какъвто и да било документ – за годност или фискален, се оказаха безплодни.

Нали Ви върнах парите?“, обяви с досада продавачката, смятайки че с това въпросът е изчерпан.

Кирилова настоя да научи името на фирмата, която държи магазина, но отговор не получи.

Изясни си въпроса сама като взе оставен на щанда от предишен клиент касов бон, издаден от „Макси“ ЕООД, Рибен магазин.

И така, уважаеми читатели, пазарувайте, но си отваряйте очите на четири – четете етикетите и си изисквайте касовата бележка, ако ще й да Ви гледат лошо. Това е единственият начин да се предпазите от нелоялни търговци и развалени продукти. Защото ако навсякъде по света за търговците клиентът е бог, то в Разград е обикновен балама.


Мила КЮЛЮМОВА