Търсене

Начало Спорт Отменя се Лудогорският маратон
Отменя се Лудогорският маратон
26 July 2019

Вчера стана ясно, че насроченото за 27-28 юли шесто издание на Лудогорския маратон, организиран от клуба за приключенски спортове „Зелена стъпка“, в местността Пчелина няма да се проведе. Причината е обявеното на 24-ти юли бедствено положение в област Разград във връзка с африканската чума по свинете.

26_07_2019_maraton_26.07.jpg

Снощи на извънредна пресконференция кметът на Разград, зам.-областният управител Евгени Драганов и директорът на ОДБХ-Разград д-р Илиян Драмалиев разясниха, че това се е наложило, защото положението е изключително сериозно и на първо място е безопасността на хората. Те отхвърлиха отправяните към кмета нападки от „Зелена стъпка“ в социалните мрежи по отношение на заеманата от него позиция, че провеждането на двудневното състезание е рисковано.

Председателят на „Зелена стъпка“ Цоньо Пенев изложи контрааргумента, че липсва адекватна комуникация и не са били уведомени по-рано. Предполага се, че мярката, предизвикана от обявеното бедствено положение и решението на кмета, ще нанесе сериозни финансови щети за „Зелена стъпка“.

Така в Разград бе перифразирана мисълта на великия английски хуманист Томас Мор „Овцете изядоха хората“. Англичанинът е имал предвид ситуацията, когато земеделците са били прогонени от земята, която е трябвало да бъде превърната в пасища за животните, за да се снабдява с вълна зараждащата се текстилна промишленост. Пет века по-късно прасета буквално изядоха благородните усилия на хората да упражнят хобито си.

Да се надяваме, че властта ще компенсира ентусиастите и ще им помогне да направят маратона си след като свинската чума ни отмине.


Десислава СТЕФАНОВА