Търсене

Начало Политика Първият кандидат-кмет на Разград е Калоян Монев
Първият кандидат-кмет на Разград е Калоян Монев
24 July 2019

Адвокат Калоян Монев е първият кандидат за кмет на Разград за предстоящите местни избори на 27 октомври. Той ще оглави и листата за общински съветници на „Кауза Разград“, чиито окончателен състав ще бъде обявен следващия месец. Това съобщи вчера на специално свикана пресконференция Божинел Христов, който и в момента, заедно с Монев, представлява Каузата в местния парламент.

24_07_2019_kauza_5.jpg

24_07_2019_kaloian_monev.jpg24_07_2019_kauza_7.jpgКандидатурата на адвоката е издигната с решение на управителния съвет на гражданското сдружение, а да заявят подкрепата си за него вчера дойдоха още брат му адвокат Антон Монев, д-р Селиме Карагьозова и един от най-активните фейсбук членове на „Кауза Разград“ - Благой Благоев.

Ние можем да сме и партньор, и коректив на всяко едно управление, което надявам се се видя от работата ни до момента. Можем обаче и да сме алтернатива на това управление на Разград. Смятам, че има още много какво да се направи за града, в критична реторика няма да влизам, обяви Калоян Монев. Припомни обаче по-важните моменти от свършеното от „Кауза Разград“ в последните години – приемането на програма за насърчаване на даровити деца, оказаната помощ за решаване на проблема с концесията на „Лудогорец Арена“, за лъвчетата в зоокъта ни и транспортирането им в Холандия, инициативите за подобряване на инфраструктурата в града, за чистотата и опазването на зелената система в Разград.

Подчертавам, че „Кауза Разград“ остава гражданско сдружение и не е политическа сила. Ние ще разчитаме на широка обществена подкрепа, ще предложим нов съвременен модел на управление и една по-различна листа, от тези, които предстои да видите наесен, каза още Калоян Монев.

Кандидатите за общински съветници на Каузата ще са от различни съсловия – учители, лекари, юристи, място в нея щели да намерят и представители на фен фракцията на „Лудогорец“ „Грийн фронт“. Номинациите течали в момента и се очаквало да приключат до 15 август. Търсели се и подходящи лица, които да бъдат издигнати за кметове за част от населените места в общината.

Всички, които имат идеи и предложения за развитието на Разград, ще имат възможност да ги изпратят до нас чрез електронните канали за комуникация, които ще създадем за изборите, обявиха още от сдружението.

На пресконференцията те коментираха и още един казус, който търпи развитие след сигнал, подаден от общински съветници, включително и на „Кауза Разград“ – оспорването на новия данък МПС от прокуратурата.

Калоян Монев посочи, че твърденията на местната управа, че в електронната поща на Общината не са постъпили предложения от граждани във връзка с актуализирането на налога, не отговарят на истината. Журналистите пък имаха възможност лично да се запознаят с гласни доказателства по темата – кога и как е изпратил писмо на имейла на администрацията разказа авторът на едно такова предложение Благой Благоев.

Как то е изчезнало от сървъра и кой носи отговорност за това предстои да се установи, Калоян Монев и Благоев вече са дали обяснения пред органите на досъдебното производство.

Кандидат-кметът обаче изрази съмнения дали това е единственият подобен случай, дали той касае само данъците МПС и дали няма други „случайно“ изчезнали предложения от граждани.

Тази практика трябва незабавно да се прекрати. Надявам се да е техническа причината, например да е влезнала чистачката да бърше праха и с парцала без да иска да е натиснала бутона „Delete на компютъра, прояви ирония Калоян Монев.

Божинел Христов пък доразви темата като напомни, че съветниците от „Кауза Разград“ били наречени „интернет бандити“ от кмета, след случилото се обаче той трябвало да се казва не господин Василев, а господин Delete.

Твърди, че манипулираме общественото мнение, а прокуратурата трябваше да проверява изчезването на предложение от гражданин от пощата на Общината. Кой кого манипулира тогава – ние или кметът, който е зачеркнал гражданите, завърши Христов.

Предстоящото участие на сдружението в местни избори ще е второ поред. През 2015 година кандидат за кмет беше самият Божинел Христов, който взе 515 гласа /2.59 %/. Листата събра 681 гласа, което позволи влизането на двама съветници в местния парламент.

Мила КЮЛЮМОВА