Търсене

Начало Институции Със 7 намаляха паралелките в гимназиите в Разградско след първото класиране
Със 7 намаляха паралелките в гимназиите в Разградско след първото класиране
24 July 2019

След приключване на процедурата по кандидатстване в гимназиите в Разградско и обявяване на списъците с приетите ученици на първо класиране стана ясно, че кандидат-гимназистите не са проявили интерес към седем паралелки в областта. За тях заявления са подали нула, един или двама кандидати. Недостатъчно са попълнени следните паралелки: „Предприемачески - Предприемачество и ИТ“ в СУ „Хр.Ботев“ - Разград, „Икономическо информационно осигуряване“ в ПГИ „Р. Шуман“, „Автомобилна мехатроника“ и „Дограма и стъклопоставяне“ в ПГТС „Хр. Смирненски“, „Производство на облекло от текстил“ в ПГО „Ст. Н. Спасо-Еленина“, „Механизация на селското стопанство“ в ПГЗ „Кл. Тимирязев“ в Завет, „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ „Хр. Ботев“ - Лозница.

24_07_2019_angel_petkov2.jpg

След второ класиране няма закрити паралелки, което евентуално ще се случи след последното трето класиране.

ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ и ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ още на първия етап запълниха максималния брой за прием. С максимален бал след първо класиране е „Английски с немски език“ в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ с 499 точки. Езиковата гимназия държи първенството по максимален бал и след второто класиране с паралелката „Английски с испански език“ с 353,5 точки.

След края на първото класиране броят на учениците, които не са приети в гимназия, е 33. Техният брой е с осем по-малко след второто класиране – 25. Те могат да подават документи за участие в трети етап на класиране за желаната паралелка или гимназия днес и утре. Мястото за прием отново е ЦУТНТ. Попълването на незаетите места след последното класиране е до десети септември, заяви началникът на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков. Ако отново няма достатъчен брой ученици, за да се запълнят паралелките, възможните варианти са няколко. Може две специалности да се слеят в една паралелка. С решение на Общинския съвет някои паралелки може да се превърнат в маломерни. Най-лошият вариант е тяхното закриване. Ангел Петков обърна внимание, че специалностите по защитените професии са редки, неактуални и нетрадиционни, но от които бизнесът изпитва нужда. Такива има в ПГССХВТ „Ангел Кънчев“, ПГИ „Робер Шуман“, НПТГ „Шандор Петьофи“. Техният прием е до 9 кандидат-гимназисти. Специалностите с очакван недостиг пък приемат до 12 ученици, докато нормативът за останалите е между 18 и 26 ученици. Причина за малкият брой кандидат-гимназисти е фактът, че може да са се записали в друга област или да са заминали в чужбина, което е и един от основните проблеми и причини за намаляващия брой ученици.

Тези от кандидат-гимназистите, които са получили слаба оценка на Националното външно оценяване по време на редовната сесия, имат възможност да се явят на поправка в периода от първи до пети септември в основните си училища и да участват в третото класиране. Те няма да бъдат приемани със слаби оценки, което означава, че ако не се явят на поправката, ще трябва да повторят класа преди да продължат в по-горна степен.


Десислава СТЕФАНОВА