Търсене

Начало Крими Апелативният съд потвърди ареста на двамата братя, обвинени в разпространение на дрога
Апелативният съд потвърди ареста на двамата братя, обвинени в разпространение на дрога
24 July 2019

Братята Юлиян и Сергей М., разследвани за придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества ще останат в следствения арест, реши Апелативният съд във Варна.

В две съдебни заседания състав на втората инстанция потвърди определенията на Окръжен съд – Разград от 10 юли тази година, с които бяха наложи първоначалните им мерки за неотклонение.


В началото на този месец при претърсване в автомобила и в дома на Сергей бяха намерени и иззети 65,50 грама чай за пушене. 41-годишният мъж се връщал към Разград след „зареждане“ с наркотични вещества, когато бил спрян за проверка от полицията. В стопански постройки, където живеел брат му – 31- годишният Юлиян, полицията откри и иззе близо 31 грама чай за пушене и над 8000 лева.

Пред Апелативен съд-Варна прокуратурата настоя първоначалният им арест да бъде потвърден, като посочи че досъдебното производство срещу двамата наркоразпространители е образувано още през април. Установено било, че всеки от тях работи сам за себе си, но и двамата разпространяват чай за пушене, който при употреба е опасен за здравето на хората.

На заседанието вчера магистратите от ВАС прецениха, че правилно и законосъобразно Окръжен съд - Разград е приел, че събраните до момента доказателства, гласните свидетелства и другите материали, обосновават предположението че двамата братя са съпричастни към деянията, за които са привлечени като обвиняеми.

Придобиването, държането и разпространението на забранени от закона вещества е тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева, припомнят от пресслужбата на Апелативен съд.

Както Сергей, така и брат му Юлиян имат съдебно минало. Те са били съдени за умишлени престъпни деяния, включително и за наркопрестъпления. От приложената по делото характеристична справка на Юлиян е видно, че по друго досъдебно производство се укривал от органите на разследването и е бил обявен за общодържавно издирване. Сергей е бил осъждан пет пъти с влезли в сила присъди. Преценката на тези факти води и Варненския апелативен съд до извода, че ако търпят по-леки мерки за процесуална принуда, всеки един от двамата обвиняеми може да се укрие, за да избегне правосъдие или да извърши престъпление като се опита да повлияе върху свидетели на разследването, се посочва в прессъобщение до медиите.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна е потвърдил първоначалния арест на Юлиян и Сергей М., са окончателни.

Мила КЮЛЮМОВА