Търсене

Начало Оживление Вечер на Садинския фолклор и етнография представи в Разград Василка Петрова
Вечер на Садинския фолклор и етнография представи в Разград Василка Петрова
22 July 2019

РБ „Проф. Боян Пенев“-Разград, с домакинството на Етнографски музей, представиха Василка Петрова – Веска и нейните три тома „Садински дробенчета“ плюс двете ѝ книжки с детски стихове „Полъх на есен“ и „Веселушка“. За организацията, представянето, сценария и гостите се погрижи екип от библиотеката.

22_07_2019_kniga.jpg

В събитието участваха ученици с рецитал „Капанци“ под ръководството на преподавателката от ОУ „Васил Левски“ Недялка Неделчева. Даниела Ганчева, главен уредник на Етнографски музей, разказа изчерпателно на достъпен език спецификата на етнографската група капанци. Габриела Симеонова изпълни песента „Ангелино моме“, Даниел Петров разказа една от веселите случки от книгата за „Иван Саксона“. Писателят Иван Джебаров говори за фолклора, морала и съхраняването на ценностите. Катина Петрова и Сиана Петрова рецитираха стихчета от детските книжки на писателката „Шарено букетче“ и „По-по-най…“. Народната певица Дора Цонева изпълни песента „Гата“. След това бе дадена думата на авторката на безценните събрани фолклорни, битови и житейски умотворения на капанците. Тя сподели своите търсения и открития, разказа интересни и весели случки.

За връхната точка на настроението и емоциите се погрижи ДТШ „Хорце“ от Центъра за работа с деца с художествен ръководител Румен Иванов.

На вечерта на Садинския фолклор и етнография, представен от Василка Петрова, която живее в поповското село, присъстваха гости от Садина, садинчани живеещи в Разград, капанци от града и Гецово, граждани милеещи за фолклора на родния край. Всички участници в програмата със слово, танц и песни бяха със садински корен. Организаторите отправиха специални благодарности към Недялка Неделчева, Веска Николова, Велислава Симеонова и Румен Иванов. Накрая след общото хоро присъстващите се почерпиха със сладкиши и любими вкусотии.

Тази среща ще се запомни дълго: цветна, наситена с много емоции за родното и близкото до сърцето. Среща, която предава на младото поколение своите ценности. И както самата Василка Петрова дообогатява това уникално богатство от песни традиции, патриотичен дух и пословично трудолюбие на капанците от Садина в произведенията си, така тя изпраща послание към идните поколения с думите: „…Търси и ти нови приказки, разказвай, пиши, защото е сложено вече началото. Да се знае и помни, че тук в този край още блика кайнакът с живата вода, че тук е силен, свободолюбив и родолюбив капанският дух“.

 

Димитър ПЕТРОВ