Търсене

Начало Институции Прокуратурата ще оспорва новия данък МПС в Разград
Прокуратурата ще оспорва новия данък МПС в Разград
19 July 2019

Окръжната прокуратура е изготвила протест срещу решението на Общинския съвет в Разград, с което в края на януари тази година бяха гласувани новите данъци за автомобили.

Оспорването става факт, след като от държавното обвинение са намерили за основателни претенциите на съветниците от „Кауза Разград“ Калоян Монев и Божинел Христов, независимата Милена Орешкова, Иво Димитров от групата на Реформаторския блок и Стоян Димитров от БСП.

19_07_2019_prokuratura.jpg

През февруари те поискаха от областния управител Гюнай Хюсмен и Окръжна прокуратура да проверят законосъобразността на решението, с което са определени налозите, дали то е мотивирано и обосновано, спазена ли е процедурата и не на последно място – в интерес на гражданите ли е издаден спорният административен акт.

Съветници настояваха да им бъде отговорено как е организиран достъпът до сървърите за електронна поща на Община Разград, кои лица разполагат с такъв, как се идентифицира и удостоверява достъпът, кой и как осъществява контрол върху тази дейност, пазят ли се лог файлове за влизането в имейла и извършените действия с постъпилата електронна поща, действително ли няма постъпили предложения по проекта за Наредба №18.

Такава проверка вече е извършена, а след като се е запознала с резултатите от нея, Прокуратурата е преценила, че има основания решението на Общинския съвет да бъде атакувано.

Предстои, след като страните в спора се запознаят с изготвения вече протест, преписката да бъде окомплектована и изпратена в Административен съд-Разград, за да се насрочи заседание по делото.

Припомняме, че налозите бяха актуализирани след промени в Закона за местните данъци и такси, с които бе въведена нова методика за изчисление с основни компоненти: мощност, възраст и екологична категория на колите. Държавата обаче даде възможност общините сами да определят какви коефициенти да приложат, като зададе долна и горна граница. Така мнозинството в ОбС-Разград прие предложение на общинската управа, което не е на минимума, както е в София, Ловеч и Видин, и както предлагаха някои от съветниците тук.

Мила КЮЛЮМОВА