Търсене

Начало Интервю Явор ДАНАИЛОВ: Език се учи докато палиш огън, печеш курабийки, общуваш и играеш
Явор ДАНАИЛОВ: Език се учи докато палиш огън, печеш курабийки, общуваш и играеш
19 July 2019

Преди дни възпитаникът на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ Явор Данаилов се завърна от национален езиков лагер – голямата награда в състезанието „Spelling Bee“. Той стана първи в Разградска област в дебюта си на това състезание, което по едно съвпадение бе първото, организирано в Математическата гимназия в Разград.


19_07_2019_iavor_1.jpgСега, близо до Разлог, между Пирин, Рила и Родопите, Явор за първи път в живота си пече маршмелоу на жив огън и писа поезия на английски. Иначе отдавна пише и даже негови стихове са публикувани в „Екип 7“.

Съгласи се се да ни разкаже за езиковия лагер на „Spelling Bee” докато се готви за състезание по плуване в Разград, за участие в „Еко лято“ и за мач на „Лудогорец“. Толкова обича любимия футболен отбор, че се е случвало по време на срещите им да вдига температура или да получи втрисане от вълнение. Докато спелува обаче става точно обратното, тогава е спокоен и съсредоточен и именно това е тайната на неговия успех.

Да спелуваш, означава да произнасяш буква по буква английски думи, които чуваш от носител на езика, пред публика в конкуренция с десетки други деца. Никъде не ги виждаш изписани, трябва да си ги представиш, за да ги спелуваш правилно.

Някои деца пишат с пръст във въздуха, за да ги визуализират, други чертаят с крак по земята, Явор ги „изписва наум“ преди да ги произнесе буква по буква. Учи английски от втора група в детската градина, а от втори клас посещава Училища „Европа“ и е страшно благодарен на преподавателките си Мария Жекова и Ирина Радионова. За Станислав Петров, негов учител по английски в Математическата гимназия, Явор казва „господинът успява да ни накара да изразяваме мнение и да разсъждаваме на английски“.

Младежът учи езика от филми, песни, компютърни игри – разбира смисъла на думите от контекста, но ги проверява и в речник.


Яворе, на кое ниво състезанието “Spelling Bee” беше най-трудно?

На регионалния кръг, защото победителите от него попадат в езиковия лагер и всеки се бори за това. В регионалната надпревара достигнах до победа заедно с още две момичета от Търговище, които са по-големи от мен и участваха в състезанието за трета година. Регионалният кръг се проведе в сградата на ОУ „В. Левски“ през март, състезаваха се деца от 4 до 7 класот областите Разград, Русе, Силистра Търговище. Националният кръг през април бе в залата на Американския колеж в София, присъства американският посланик.

19_07_2019_iavor_2.jpg

Имаше ли елемент на езиково обучение в седмицата от 8 до 12 юли в Разлог?

Всичко беше езиково обучение. Имаше много носители на езика, които говореха с нас на английски и беше препоръчително и ние да го правим. Всички игри и дейности бяха на английски. Така си обогатяваме езика, научаваме нови понятия – например докато палим лагерен огън, докато си правим цветни рисувани тениски, докато печем курабийки, докато сме на туристически преход до Национален парк „Пирин“ или на посещение в парка за танцуващи мечки.


Какво от езиковия лагер може да се приложи в училище?

Би било чудесно да се приложат много от игровите дейности, защо не „Trivia games“ – учене чрез въпроси и любопитни факти. Или пък „Шоу на талантите“ – когато представяш изкуство на чуждия език. Аз преди време пишех стихове на български, но на лагера за първи път написах поема с акроним на английски.

Колажът също ще е забавен в училище – група ученици правят колаж по зададена тема от стари списания и вестници, а после на английски разказват за идеята, която са вложили в колажа. Ние направихме колаж, който разказваше за „най-добрата пчела“ – в буквален и преносен смисъл.

19_07_2019_iavor_3.jpg

А какви умения са нужни на победителя в състезанието Spelling Bee /б.а.: bee – пчела от английски/?

Амбиция, спокойствие, добро представяне, увереност в собствените умения, добра подготовка. Може да се каже, че моите родители са създали в мен увереност в това, което мога. Не мисля за провал, давам всичко от себе си и каквото ще да става.


Даниела КУМАНОВА


Фотографиите са от сайта www.spellingbee.bg и от фейсбук-страницата на състезанието.

Езиковият лагер дава възможност за общуване с изключително умни и интересни хора – 30-те най-добри в състезанието „Spelling Bee“ от цяла България. Учениците бяха заедно със своите учители, така че Явор Данаилов пътува с преподавателя си от Математическата гимназия Станислав Петров (в средата).


В сайта на състезанието Spelling Bee Явор споделя и за останалите си интереси извън английския език: „В 5 клас достигнах до първо място в областната олимпиада по БЕЛ, а през тази учебна година съм втори на Коледно математическо състезание. Обичам да играя шах и футбол с приятели. Тренирал съм волейбол и с отбора на ВК „Лудогорец“ станахме пети на финалите на републиканското първенство във Варна.