Търсене

Начало Оживление Отличничката Айлян мечтае да намери лекарства за рак и диабет
Отличничката Айлян мечтае да намери лекарства за рак и диабет
16 July 2019

Разградска област изпрати нова надежда в научната сфера, която ще се опитва да даде своя принос в борбата със значимите социални заболявания, за които медицината е още безсилна. 19-годишната Айлян Вейби Ахмед, единствената зрелостничка от Лудогорието с пълни шестици на двете матури през май /в цялата страна учениците с подобно постижение са 17/, вече е приета за студентка в Софийския университет в специалността „Молекулярна биология“.


17_07_2019_otli4nik_2.jpg

17_07_2019_otli4nik_1.jpgАмбициите на момичето са чрез много опити, изследователска дейност и предварителна подготовка да даде своята лепта на фармацията за създаване на лекарства, които да лекуват успешно рак и диабет.

Айлян е възпитаничка на Езиковата гимназия „Екзарх Йосиф“, паралелка „Английски и испански“. Завършила е средното си образование с успех 6.00, като на задължителната матура по български език и литература е изкарала също пълна шестица и е направила втори дубъл със същия резултат на зрелостния изпит по биология.

Айлян не е залягала над учебниците непрекъснато, смята, че към успехите ѝ я води силната и непоколебима самодисциплина, която възпитава у себе си от ранна детска възраст. Прибирайки се от училище, момичето е отделяло едва час-два в подготовка на уроци, без да се разсейва с телефони, таблети или телевизор.

Айлян е на мнение, че дължи на своята майка волевите си качества. „Помня още като първокласничка мама ме научи как да си изграждам режим, за да успявам с всичките си домашни и задължения“, казва девойката.

Майката на детето работи като помощник-нотариус в Исперих, а баща му, доскорошен служител в завод „Хан Аспарух“, е открил преводаческо бюро в лудогорското градче. Братчето на момичето, десетгодишният Ахмед, е ученик в испeрихското основно училище „В.Априлов“ и расте упорит като по-голямата си сестра. Айлин определя семейството си като страхотно и изключително сплотено, като признава, че най-хубавите ѝ моменти са свързани с него – в летни почивки, разходки, разговори и сплотеност.

17_07_2019_otli4nik_5.jpgАйлян Ахмед е завършила основното си образование в ОУ „Васил Априлов“ , а след седми клас се е преместила в ПГПЧЕ – Разград – отново с отличен резултат. Радва се на безрезервна подкрепа от семейството си, което следва принципа да насърчава детето си, без да му налага собствените си амбиции и мечти. Айлян сама избира да се занимава с наука, „защото това ме прави щастлива“. Дилемата, дали да замине да учи в чужбина, никога не е стояла пред нея. За кратко в десети клас тя се е разколебала с намерение да следва медицина, но е останала решена да следва своя път.

Изследователската тръпка у Айлян бележи ежедневните ѝ дейности непрекъснато – тя обича да готви и да експериментира, а най-голямата ѝ страст са малките растения и животни, които наблюдава и снима. Обича природата, а разходките в парковете с приятели са ѝ истински енергиен заряд.

С благодарност младата дама говори за своите доскорошни учители – за учителките Манолова и Филева, преподаватели по биология, за г-жа Минева – преподавателката ѝ по български език и литература, и за директора си Пейчо Георгиев.

17_07_2019_otli4nik_4.jpg

Смята, че се е чувствала комфортно в часовете, в които е имало ред и правила, и вярва, че често младите хора се разпиляват, заобикаляйки се в хаос и нарушен режим.

Айлян Ахмед вижда себе си като успешен учен и изследовател, обичана жена и майка, щастлив и осъществен човек, запълнил със смисъл „обширното празно пространство“, както превежда собственото си име.


Галина МАРИНОВА


На абитуриентския бал със семейството си

С диплома в ръка от Езиковата гимназия и с много мечти на прага на живота

Един неразделен клас. Колко ли от тях ще се върнат в Разград?...