Търсене

Начало Оживление Исперихчани превзеха Балкана с колелета и пеша
Исперихчани превзеха Балкана с колелета и пеша
16 July 2019

През 2009 година по предложение на исперихчанина Димитър Балански, Българската федерация по туризъм и клуб „Сините камъни“ – Сливен възстановиха ежегодното изкачване на връх „Ботев“ с велосипеди. Като част от тази традиция на 13 юли трима исперихчани – Димитър Балански, Емине Садка и Христо Димитров, преодоляха 37-километровото трасе нагоре до върха и получиха награди на името на загиналия трагично Хари Тевекелиян /организатор на първото проведено от БФТ изкачване на върха през 2001 г./.

17_07_2019_is_1.jpg

Трасето е с вертикална денивелация от 1660 метра и може да се преодолее със 100 процента каране на велосипед, но само с отлична физическа и техническа подготовка. Чакъл, камъни, уриване, блъскане – много лошо трасе от Паниците до връх Ботев. Изкачването е средно за 5 часа, а слизането хваща 1 час.

Други трима исперихски туристи – Мария Николаева, Христо Станев и Пламен Цанев, подкрепиха събитието с изкачване на върха по традиционния път през хижа „Рай и Райското пръскало. Предимството им след многото ходене, катерене и спускане е, че се насладиха на невероятните планински гледки - на мъглите, които потъваха в резерват „Джендема“, на облаците, спускащи се стремглаво към върховете, за да ги прегърнат с пухестите си ръце. Невероятно е и усещането, когато си в подножието на Райското пръскало /най-високият водопад на Балканите – 124.5 м/ и усещаш пръските и хладината му. От Паниците до върха и обратно исперихчани се катериха и спускаха 12 часа като направиха кръгова обиколка, слизайки от върха по рида Рудината. Лично аз, долуподписаната, се изкачих до хижата и се спуснах за 8 часа. Следваше неколкочасова почивка в палатките, която беше ознаменувана с шумен купон от банкетни туристи до сутринта и дъжд, който направи преживяването запомнящо се.

Приключенията продължават. След почивка от един ден исперихчани тръгват за Конявската планина край Кюстендил, а през август - за Рила и Пирин. Друга група исперихчани тръгват за Грузия с намерение да качат връх Казбек През август пък ги очаква Пирин. Нека да е лята, само да е лято!...


Милена НИКОЛОВА