Търсене

Начало Институции Нова инициатива на КНСБ срещу сивата икономика
Нова инициатива на КНСБ срещу сивата икономика
15 July 2019

В петък в Разград с личното участие на президента на КНСБ Пламен Димитров бе открита информационната кампания на синдикалната организация „Сивото убива!“. Инициативата има за цел за цел да повиши обществената осведоменост и да насърчи гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България.

15_07_2019_knsb_1.jpg

Изпълнителният секретар на КНСБ Даниела Алексиева представи новото мобилно приложение на КНСБ - VOX, с което всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми. Тя съобщи, че 400 потребители вече са се регистрирали, а подадените сигнали досега са 20, 19 от тях са сигнали срещу работодатели които са в сивата икономика.

Платформата е разработена по проект, финансиран по ОП „Добро управление“. Чрез нея могат да се подават сигнали както за нарушаване на трудовото законодателство, така и за добри практики. Услугата е безплатна при гарантирана анонимност. В края на годината КНСБ ще изготви два регистъра - на фирми нарушители и коректни фирми.

На откриването на кампанията присъстваха директорът на НАП- Офис Разград Цанка Тъмнишка и Катя Филипова – началник на Областната инспекция по труда, които подкрепиха инициативата.