Търсене

Начало Култура Поетична среща на високо интелектуално ниво с Пламен Дойнов
Поетична среща на високо интелектуално ниво с Пламен Дойнов
15 July 2019

В петък вечер в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ се състоя среща с поета, драматург, литературовед и университетски преподавател Пламен Дойнов – едно от най-ярките имена в съвременната българска хуманитаристика. На събитието, посветено на 50-годишнината на твореца, организатори бяха Общината, Регионалната библиотека и галерията.

15_07_2019_knigi_1.jpg

Известният културен деец Иван Радушев представи юбиляря и трите книги издадени по повод на годишнината му. След това направи обзор на творчеството на талантливия разградчанин, като припомни постиженията, отличени с награди в поезията и драматургията.

15_07_2019_knigi_2.jpg

След това авторът завладя публиката със свой авторски рецитал, с разговор за нещата от живия и неживия живот, за любовните и нелюбовни стихове.

Лирическият свят на поета разкрива ценностния път на новата българска поезия от 90-те и началото на 21 век. Въвежда ни неусетно в новото светоусещане в интровертен и екстровертен аспект, представено по различен начин от шестващата досега традиция.

Доц. д-р Пламен Дойнов е син на доайена на разградските поети Иван Дойнов. В залата присъства семейството на брат му Дойчин Дойнов, който също е много талантлив поет.

Известният разградчанин благодари на присъстващите за уважението, на учителките си по български и литература и на баща си, който му е дал пространство по пътя на поезията и литературата въобще.

Накрая „виновникът“ за незабравимата среща получи много цветя, раздаде автографи и почерпи с бяло вино и закуски в обкръжението на приятели, гости и любители на изящното слово.

Димитър ПЕТРОВ