Търсене

Начало Искам думата Ще издигне ли ГЕРБ отново Валентин Василев за кмет на Разград?
Ще издигне ли ГЕРБ отново Валентин Василев за кмет на Разград?
15 July 2019

Миналата седмица президентът Румен Радев насрочи датата за провеждане на изборите за общински съветници и кметове - 27 октомври. Няколко дни преди това по време на конгреса на ГЕРБ първи заговори за местните избори премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов. Той заръча на събранията много добре да се огледат кандидатите, да се проверява мнението на хората по места.


15_07_2019_kmet.jpgdimitar-kirilov2.jpgВ публикации на Дневник“ и „Клуб Z в петък се посочва, че отсега е ясно, че сегашните кметове на ГЕРБ в Пловдив, Хасково и Ямбол няма да бъдат издигнати за нов мандат.

„В ГЕРБ се говори, че няма да бъде издигнат за следващ мандат и Валентин Василев – Разград, чието „петно“ е налагането на финансови корекции по европроекти на общината“, пишат още изданията.

Разбира се, до изборите има още време и тепърва ще се изяснява ситуацията с кандидат-кметовете. Колкото до кмета Василев, може да се каже, че той е с най-голям опит от местните си колеги в партията и е заемал високи позиции областен управител и депутат. Не се е замествал в големи скандали, ако не броим напрежението в началото на мандата, което той предизвика с упорството си при отдаването на концесия стадион „Лудогорец Арена“, което предизвика гнева на стотици разградчани, които окупираха общинската сграда. Другите дразнещи гражданството неща са слабости, свързани с благоустройството, зелените площи, и споменатият ремонт на „Орел“...

Въпреки старанията на кмета и екипа му да си вършат добре работата, сред обществеността продължава да битува мнението, че като че ли този мандат на ГЕРБ в Разград не е надградил с нещо видимо предишния, в който властта беше на БСП. Тъкмо за надграждане и видими резултати бяха обещанията, за това и избирателите гласуваха доверие на ГЕРБ...

По отношение на дългогодишния стопанин на Разградска община – социалистическата партия, може да се каже, че тя хем иска да си върне Разград, хем не иска. Обяснението за второто твърдение е, че на този етап не се вижда печеливша фигура за кандидат-кмет, която да пребори който и да е опонент от ГЕРБ. Говори се, че за поста ще бъдат издигнати или областния председател Наско Анастасов, или общинския лидер Добрин Добрев. Първия го знаят всички, но дали това е достатъчно? Вторият пък е по-млад, има юридическо образование, но е абсолютно разпознаваем, на всичко отгоре дори работи не в Разград, а в Попово...

В публичното пространство се спряга името на адвоката и настоящ общински съветник от „Кауза Разград“ Калоян Монев. Самият той предизвика подобни догадки с активните си изяви в последно време, което леко изнервя и самият Валентин Василев, който не скрива, че допуска Монев да му е конкурент на изборите наесен.

Грешката на БСП е, че през всичките години рядко е залагала на млади хора, поради простия факт, че по-възрастните „не дават кокала“. Преди години Калоян Монев се обиди, че е поставен на неизбираемо място в листата за съветници и напусна партията. Той би бил подходящ ляв кандидат по формулата, която неведнъж донесе успех на Денчо Бояджиев – независим, подкрепен от БСП.

Вероятно за кметския пост ще има и кандидати от другите партии.

Чрез евентуалния си кандидат ДПС например ще преброи симпатизантите си на първия тур и ще ги мобилизира за по-важното гласуване – за листата за общински съветници, а ако се спази досегашната практика, на балотажа ще окаже решаващата си подкрепа за някой от кандидатите.

Шанс за добро представяне имат и десните чрез обединението „Демократична България“, но влиянието им върху управлението на Община Разград през мандат 2019-2023 ще бъде най-вече чрез общинските им съветници.


Димитър КИРИЛОВ