Търсене

Начало Оживление Близо 70 деца откриха 19-та Детска академия по безопасност
Близо 70 деца откриха 19-та Детска академия по безопасност
15 July 2019

В петък, за 19-та поредна година стартира инициативата на Областната дирекция на МВР в Разград Детска академия по безопасност. И този път тя се проведе в Градския парк, а началото ѝ дадоха децата от първа смяна на „Еколято 2019“.

Академията започна малко след 9.00 часа с традиционната демонстрация по задържане на „престъпник“ от полицейско куче и изпълнение на команди от четириногия служител.

15_07_2019_akademia_8.jpg

После в тематична викторина учениците отговаряха на въпроси, свързани с това как се действа и на какъв телефон трябва да сигнализират при инциденти, какви са задълженията им като пътници в автомобили, как се пресича ако има или ако няма пешеходна пътека. За правилните отговори получаваха и награди.

15_07_2019_akademia_4.jpg

Последва и най-интересната и забавна част за малчуганите – обиколка на специализираните секции на Криминалистична лаборатория, Пътна полиция, Пожарна безопасност и БЧК.

Експерти от Научно-техническата лаборатория при ОД на МВР-Разград разказаха на децата за своята работа, за това как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено криминално деяние. Учениците оставиха свои пръстови отпечатъци, а полицаите им показаха нагледно как „невидимото става видимо“ и как се снемат дактилоскопски следи.

15_07_2019_akademia_5.jpg

Показното провокира голям интерес у хлапетата и те буквално затрупаха с въпроси криминалистите.

И тази година участниците в Академията имаха възможност да седнат в полицейския и противопожарния автомобил, да пуснат сами сирените и да разгледат оборудването на специализираните коли. Натрупаха знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия и се запознаха с основни правила в действащото законодателство.

В секцията на БЧК им обясниха как се оказва първа помощ в различни ситуации, като децата сами участваха в демонстрациите. Специалисти от РИОКОЗ пък проведоха здравни беседи, свързани със здравословното хранене, тютюнопушене, ухапвания от кърлежи, лаймска болест, кучешка тения и други.

Партньори на ОДМВР - Разград са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. По време на ваканцията през нея минават около 200 подрастващи. Първата за тази година Академия завършиха близо 70 деца - 46 от ЦУТНТ и още 20 от Сдружение „Жанета“.

Втората ще се проведе на 26 юли, а третата смяна е насрочена за 9 август.

Подаръците за децата - тефтерчета със съвети за безопасност и химикали станаха факт благодарение на спонсорите „Амилум България“ и „Балканфарма - Разград“.