Търсене

Начало Спорт Емилия Йорданова втора на 23 км, Цоньо Пенев пръв сред ветераните на маратона в Трявна
Емилия Йорданова втора на 23 км, Цоньо Пенев пръв сред ветераните на маратона в Трявна
15 July 2019

„Духът на Балкана“ е слоганът на изключително тежкото състезание „Трявна ултра“, провело се през изминалия уикенд. Десетки разградчани усетиха духа на Балкана, включвайки се в състезанието като бегачи, доброволци по трасето и поддръжници на състезателите. Емилия Йорданова се класира на второ място в дистанция 23 км в конкуренция с 92 жени. Само с няколко минути след нея финишира Маргарита Обретенова, четвърта на 23 км.

15_07_2019_travna_1.jpg

В маратонската дистанция (42 км) Цоньо Пенев, председател на „Зелена стъпка“, бе най-бърз във възрастовата група на „ветераните“ над 39-годишна възраст. В общото класиране изобщо сред всички маратонци той е на седма позиция сред 162 участници.

Сред жените в маратона най-голям успех постигна родената в Разград Катя Дженкова – трета сред 75 участнички.

Макар и много тежки, маратоните за любители са невероятна емоция, защото дават възможност да се почувства духът на земята, на която се провежда състезанието. Бегачите често са придружавани от приятели, които им оказват поддръжка, като ги следват в отделни етапи от трасето или ги посрещат на подкрепителните пунктове. Затова можем смело да кажем, че не само бегачите, а и тези, които им помагат, са много смели и силни мъже и жени. Разградчани от „Зелена стъпка“ поеха един доброволческите пунктове за най-тежката дисциплина на „Трявна ултра“ – 141 км. Стартът бе надвечер в петъчния ден, 12 юли, и включваше нощно бягане (само на светлината на челник) през Балкана от Трявна през Бузлуджа и Шипка, с преминаване на десетки километри от южните склонове на Стара планина. Доброволците на „Зелена стъпка“ са изключително ценени заради способността си бързо да вдигат подкрепителен пункт и в най-недостъпните местности и да се грижат за изтощените бегачи с цената на собственото си безсъние и преумора.

Все още се записват доброволци за предстоящото шесто издание на „Лудогорски маратон“ на 27 и 28 юли. Срокът за регистрация на бегачи, колоездачи и плувци изтича на 17 юли, сряда, а до редакционното приключване на броя се бяха регистрирали 204 души. Да, става дума и за плувци, тъй като през 2019 г. за първи път ще има състезание по преплуване на язовира, а вече 19 души са се регистрирали на триатлон (плуване, колоездене, бягане). Тъй като всеки от тях пристига със семейство и поддръжници, неколкостотин души ще изпълнят поляната на Пчелина в последния уикенд на месец юли. Да помагат на подкрепителни пунктове могат хора от всички възрасти, а начинът да се свържат със „Зелена стъпка“ е или чрез страницата им във фейсбук, или на неделните бягания в градския парк.


Дани КУМАНОВА


Част от разградските състезателки на дистанция 23 км. Отляво надясно Мая Тодорова, Красимира Дончева (на единадесето място), Емилия Йорданова (на второ място). Прави – Маргарита Обретенова (на четвърто място) и Цветанка Пенчева (на осмо място) . На дистанция 23 км участва и разградската бегачка Грета Момчева, а в маратона (42 км) на трето място се класира разградчанката Катя Дженкова, която живее във Варна.


Снимка от личния архив на Цветанка ПЕНЧЕВА