Търсене

Начало Оживление Министър Десислава ТАНЕВА: Лозница е мястото на малината в България
Министър Десислава ТАНЕВА: Лозница е мястото на малината в България
12 July 2019

„От 2016 година насам площите с малини и ягодоплодни в страната бележат устойчив ръст. Районът в който се намираме сега – Лознишкият, е с най-значително увеличение на насажденията с малини. Спокойно можем да го наречем „мястото на малината в България“.

Това заяви в сряда в Лозница министърът на земеделието Десислава Танева, която откри двудневното Националното изложение и Фестивал малината, което се проведе за пета поредна година в лудогорското градче.

12_07_2019_malini_1.jpg

Тя отбеляза, че и тази година най-острият и осезаем проблем в малинопроизводството е недостигът на работна ръка. За излизане от тази ситуация се търсят допълнителни възможности чрез срещи с Министерството на труда и социалната политика за намиране на мерки и инструменти за осигуряване на сезонна работа.

12_07_2019_malini_2.jpg

Във Фестивала на малината се включиха производители от общините Лозница и Попово, както и представители на бранша от Южна България. На градския площад бяха разположени щандове с малини, къпини, ягоди и боровинки и всички гости можеха да дегустират тези вкусни и изключително полезни плодове. Бяха изложени и препарати за растителна защита, както и земеделска техника, сред която и един малинокомбайн.

12_07_2019_malini_3.jpg

Миналата събота в предаването на БНТ „Бразди“ малинопроизводителят и бивш кмет на Лозница Айхан Хашимов специално изтъкна предимствата на комбайна, като уточни, че само един от тази нова за нашите географски ширини специализирана техника върши работа като за 20-30 човека.

След откриването и обиколката на щандовете министър Танева и придружаващите я лица проведоха среща с производители на малини и ягоди, едно от основните искания на които бе предприемането на мерки против градушки.

Програмата включваше още посещение на малинови насаждения и опитни полета и демонстрации на машини, инструменти и съоръжения.


Димитър КИРИЛОВ