Търсене

Начало Новини От завист ли, от глупост ли, но в Благоево като че ли не искат да си имат детска градина
От завист ли, от глупост ли, но в Благоево като че ли не искат да си имат детска градина
12 July 2019

Сигнал от жителка на Благоево ни отведе в детска градина „Георги Димитров“ в селото. Възрастна жена, която пожела анонимност, но уточни, че нейно внуче посещава детското заведение, дойде в редакцията, за да сигнализира, че от доста време тревата в двора на градината не е окосена и децата стоели затворени вътре през целодневния си престой. Освен това тя ни „подшушна“, че за шест деца имало четири души персонал.

12_07_2019_gradina_2.jpg

12_07_2019_gradina_3.jpg12_07_2019_gradina_1.jpgПосетихме градината в ранния следобед в понедeлник. Първо разгледахме двора, в който обаче нямаше трева. Посрещна ни младата детска учителка Сабрие Бозева. Тя е родом от Благоево и след дипломирането си в Шуменския университет се е върнала тук, за да работи по специалността си.

Сабрие Бозева потвърди, че доскоро растителността е била израсла значително. Тя уточни, че освен всекидневните дъждове, вина за забавянето на косенето има и местното кметство, което е било уведомено, но работниците все не идвали. Все пак, макар и късно, работата била свършена...

Учителката съобщи, че в момента децата не са 6, както твърди жената, а 8, наесен те ще станат общо 13, а тази година са изпратили девет бъдещи първокласници. Освен нея, щатът на градината включва още директор, домакин и готвач, което е нормативният минимум.

Сабрие обаче не беше изненадана от „доброжелателния“ сигнал, защото от години тя и колегите ѝ забелязват негативно отношение на част от населението на Благоево, което, колкото и да е странно, като че ли иска закриването на детската градина. Едно от обясненията е някаква първична селска завист, причинена от факта, че местната производствено-потребителна обслужваща кооперация „Единство“ е поела ангажимента да заплаща месечните такси на децата за посещението им в градината. Това е чудесно, но очевидно не и за част от благоевчани.

„Ако след училището и детската градина я няма, в Благоево ще настъпи мъртвило“, заяви на изпроводяк Сабрие Бозева, а ние се присъединяваме към думите ѝ.


Димитър КИРИЛОВ