Търсене

Начало Спорт Фараонът от Цар Калоян отива на световно по вертикално бягане
Фараонът от Цар Калоян отива на световно по вертикално бягане
12 July 2019

След две седмици 21-годишният Ахмед Ахмед от Цар Калоян ще отпътува за Италия, за да представлява нашата страна в едно изключително лекоатлетическо предизвикателство, известно като скайрън, или вертикално бягане. Става дума за вид планинско бягане, при което най-популярни са „вертикалните километри“ – отчита се времето за преодоляване на 1 км положителна денивелация.

12_07_2019_faraon_2.jpg

Ахмед е студент в НСА и в края на юни стана вицешампион в Националния шампионат по вертикално бягане "Pirin Vertical" - на трасе от 3.8 км с 1100 метра положителна денивелация. Това състезание е за младежи до 23 години, а Ахмед бе само на 21 г., но бе определен като един от участниците в Световното първенство за младежи в Италия (2-4 август) наред с Никола Калистрин и Радостина Балова.

Ахмед се запали по бягането покрай състезанията на разградския клуб „Зелена стъпка“ и по-точно от Великденския крос през 2016 г., а дотогава тренираше за футболен вратар, както писа „Екип 7“/. Вече като студент му излезе прякорът Фараона, защото тренираше по специална пирамидална схема /7х10 км/7х20 км и 7х30/. В момента той учи в в Националната спортна академия, специалност „Учител по педагогика и треньор по лека атлетика“.

Световното първенство по скайрън ще е в Италия от 2-ри до 4-ти август 2019 г. и ще се състои в Гран Сасо - подразделение на Апенините. Първият ден е „вертикален“ - 3.6 км с положителна денивелация 1000 м, а другият старт е на 4 август, който е 20 км с 2000 положителна денивелация.

За „Екип 7“ Ахмед сподели: „Участвам в доста състезания, които печеля, но ги приемам като тренировка. Всички мои приятели и познати се гордеят с това, че се класирах на световно първенство. Най-много моите родители, които ми помагат доста. Състезавал съм се за „Зелена стъпка“, а в момента продължавам да представлявам русенския СК „Русе кар моторспорт“. Председателят на този спортен клуб Росен Даскалов и треньорката ми Елеонора Гурбанова ще ме спонсорират за това световно.

Попитах община Цар Калоян дали имат възможност да ми помогнат някак си финансово за световното, което предполагам ми се полага. Но те ми отговориха, че нямат предвидено финансиране за такова нещо. Все пак ми пожелаха да се върна с медал“.


Даниела НЕДЕЛЧЕВА