Търсене

Начало Крими 20 години затвор получи Владислав Филков за убийството в Завет
20 години затвор получи Владислав Филков за убийството в Завет
12 July 2019

Три години след като Окръжният съд в Разград даде ход на делото за грабежа и убийството на Николай Димитров от Завет, обвиненият за тежкото престъпление чу „виновен“.

34-годишният Владислав Филков се изправи пред Темида, за да отговаря за грабеж на мобилен телефон и 220 лева, придружени с убийството на 75-годишния заветчанин.


Престъплението беше извършено на 25 декември 2014 година в дома на възрастния мъж. Какво се е случило обаче във фаталната вечер стана ясно едва, когато трупът на на издирвания Димитров на 22 февруари 2015 година изплува от язовир край Завет. Междувременно Филков избяга в чужбина, през юни същата година обаче бе арестуван от немските власти, които четири месеца по-късно го предадоха на българската прокуратура. Тогава Окръжен съд - Разград му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, която и до момента не е изменена.

На последното заседание по процеса тази седмица прокурорът поиска за Филков доживотен затвор без право на замяна и припомни, че до присъда се стига едва сега заради укриването на подсъдимия, назначените множество експертизи, отсъствието на свидетели от страната и разпита им чрез видеоконферентни връзки.

Съдът обаче не намери достатъчно основания да наложи най-тежкото в българския закон наказание и в сряда следобед постанови 20 години лишаване от свобода при строг режим. Мотивите си магистратите обявиха, че ще изготвят в 60-дневен срок. С решението си те оправдаха Филков по обвинението в частта за това да е отнел мобилния телефон на жертвата.

Уважиха обаче изцяло гражданския иск, заведен от съпругата на убития Пена Димитрова, който бе в размер на 200 000 лева.

Дъщерята на жертвата Геновева Димитрова, която е съдия в Софийски градски съд, участва в процеса само като частен обвинител.

За сметка на Филков остават и всички направени разноски за такси и адвокатски хонорари от страна на близките на Николай Димитров, както и разходите по досъдебното и съдебното производство. Общата сума възлиза на близо 50 000 лева.

Припомняме, че според прокуратурата Филков е извършил грабежа със сила и заплашване. За да не бъде разкрит, той удушил жертвата си, а тялото изхвърлил в намиращия се до Завет язовир. Издирването на Димитров започна по сигнал на близките на убития. Тялото му бе открито два месеца по-късно от рибар, дошъл да лови риба от замръзналия язовир.

От водоема 75-годишният мъж изплува със завързан около врата кабел и прикрепени към него камъни, увити в блуза.

Решението на Окръжния съд може да се оспорва пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок. От прокуратурата вече съобщиха, че ще внесат протест срещу размера на произнесената присъда.


Мила КЮЛЮМОВА